برای مشاوره سامانه مشاغل سخت و زیان آور
برای مشاوره سامانه مشاغل سخت و زیان آور


برای ورود مستقیم به سامانه مشاغل سخت و زیان آور کلیک کنید.
در ادامه راهنمای تصویری استفاده از سامانه مشاغل سخت و زیان آور به نشانی srk.mcls.gov.ir ارائه شده است.
در هر حرفه و شغلی معمولا یکسری مشکلات و سختی های خاص وجود دارد که این میزان در صنایع مختلف متفاوت است. اما گاهی شرایط کاری به نحوی می شود که سلامت جسمی و روحی فرد را تحت تأثیر قرار می دهد و در نتیجه، قانون تعاریفی برای مشاغل سخت تعیین کرده است.
هر ساله لیست مشاغل سخت و زیان آور توسط اداره کار و امور اجتماعی تعیین شده و در وبسایت این سازمان منتشر می شود. سامانه مشاغل سخت و زیان آور یکی از خدمات ارائه شده توسط سازمان اداره کار برای این نوع مشاغل است. متقاضیان می توانند با مراجعه به سامانه سخت به آدرس اینترنتی srk.mcls.gov.ir درخواست خود را برای بررسی میزان سختی کار مطرح کنند.
آدرس قبلی سامانه مشاغل سخت و زیان آور sakht.mcls.gov.ir بود که هم اکنون به آدرس جدید تغییر یافته است و سامانه قبلی دیگر خدماتی ارائه نمی دهد. بنابراین، در این مقاله توضیحات جامعی در مورد سامانه مشاغل سخت و زیان آور، نحوه ورود به سایت، راهنمای ثبت نام، نحوه پیگیری سختی کار با کد ملی، بازیابی کد رهگیری، استعلام سختی کار و شرایط بازنشستگی ارائه شده است.
معرفی سامانه مشاغل سخت و زیان آور srk.mcls.gov.ir
در تعریف اداره کار و امور اجتماعی، مشاغل سخت و زیان آور بدین شکل تعریف شده اند: "مشاغل سخت و زیان آور شامل مجموعه کارهایی هستند که عوامل و شرایط کاری استاندارد نبوده و در اثر اشتغال، تنشی به مراتب بیشتر از حد معمول بر جسم و روح کارگر وارد می کنند." اداره کار و امور اجتماعی هر ساله لیستی از مشاغل سخت و زیان آور را در سایت این سازمان منتشر می کند که آدرس آن از sakht.mcls.gov.ir به srk.mcls.gov.ir تغییر یافته است.
در لیست مشاغل مصوب وزارت کار و بهداشت 110 عنوان شغلی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار می گیرند. این مشاغل در گروه های کار در معدن، کار استخراج، کار در مخازن سربسته، کار مستمر در مجاورت کوره های ذوب، کار با مواد رادیو اکتیو، مشاغل مربوط به جوشکاری، کار بر روی دکلهای برق، مشاغل مربوط به آسفالت خیابانها، کار در محیط های پر سر و صدا، کار با مواد شیمیایی و کار در بعضی حوزه های پزشکی تقسیم بندی می شوند.
در گذشته، برای ارزیابی میزان سختی کار، افراد باید به طور حضوری به اداره کار مراجعه می کردند. اما با راه اندازی سامانه های الکترونیکی در سال های اخیر، نیاز به مراجعه حضوری به شدت کاهش یافته است. اداره کار و امور اجتماعی، سامانه مشاغل سخت و زیان آور را برای طرح، بررسی و پیگیری درخواست های مربوط به میزان سختی کار مشاغل مختلف راه اندازی کرده است و تلاش دارد تا تمام مراحل به صورت الکترونیکی و آنلاین انجام شود. با این حال، ممکن است در برخی موارد، به دلیل اشتباه در ثبت عنوان شغلی یا تعدد کارگاه هایی که فرد در آن ها مشغول به کار بوده است، بخشی از فرآیند به ناچار به صورت حضوری و از طریق شکایت به ادارات کار استان ها صورت گیرد. این سیستم با هدف تسهیل و تسریع امور مرتبط با مشاغل سخت و زیان آور طراحی شده است و هدف آن کاهش مراجعه حضوری و ارائه خدمات به صورت آنلاین است.
متقاضیان تنها کافی است پس از مراجعه به این سامانه به آدرس اینترنتی srk.mcls.gov.ir، با ورود به عنوان فرد حقیقی برای ثبت نام و احراز هویت در سامانه ثبت نام مشاغل سخت و زیان آور اقدام نموده و یا از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به سایت مشاغل سخت و زیان آور وارد شوند و درخواست سختی کار خود را از طریق گزینه " بررسی مشاغل سخت و زیان آور " و با انتخاب " ثبت درخواست " ثبت نمایند.
علاوه بر روش حضوری مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت جهت انجام فرآیند احراز هویت، احراز هویت الکترونیکی افراد به چهار روش صورت می گیرد: پنجره خدمات دولت هوشمند، درگاه "دان"، درگاه "آی تی ساز" و احراز هویت از طریق درگاه بانک رفاه. پس از آن، تمامی خدمات به صورت آنلاین ارائه شده و نیازی به حضور مجدد در دفاتر پیشخوان دولت نیست.
چنانچه پس از ثبت درخواست فرمی شامل کد رهگیری نمایش داده شود لازم است اطلاعات آن نزد متقاضی برای پیگیری مشاغل سخت و زیان آور بعدی حفظ شود معمولا بعد از ثبت درخواست در بازه زمانی مشخصی کارشناسان سازمان به منظور بررسی شرایط کاری فرد در محل کار حضور پیدا می کنند.
نحوه ورود به سامانه مشاغل سخت و زیان آور srk.mcls.gov.ir
معمولاً مشاغل سخت و زیان آور در نظر اول شامل کار کردن در ارتفاع، معدن یا زیر آفتاب داغ تعریف می شوند. با این حال، شرایط سختی کار تنها به همین موارد محدود نمی شود. در تعریف عمومی، مشاغل سخت و زیان آور شامل فعالیت هایی هستند که از نظر محیط کاری و شرایط لازم، فاقد استانداردهای مطلوب هستند. انجام طولانی مدت این فعالیت ها می تواند آسیب های روحی و جسمی زیادی به فرد وارد کند. از این رو، افراد زیادی به دنبال پیگیری مشاغل سخت و زیان آور خود با ویژگی های یاد شده به عنوان مشاغل سخت و زیان آور هستند. مشاغل سخت و زیان آور طبق نظر شورای عالی کار به دو دسته یک و دو تقسیم می شوند.
دسته اول: اگرچه ماهیت مشاغل سخت و زیان آور است، کارفرما می تواند با استفاده از تمهیدات ایمنی/بهداشتی سختیهای کار را حذف کند.
دسته دوم: با وجود ماهیت مشاغل سخت و زیان آور، با استفاده از تمهیدات ایمنی/بهداشتی نمی توان سختی های کار را حذف کرد. انجام این تدابیر توسط کارفرما صرفا باعث کاهش سختی و زیان آوری مشاغل می شود.
سامانه مشاغل سخت و زیان آور که پیش از این از طریق آدرس sakht.mcls.gov.ir در دسترس بود به تازگی به آدرس srk.mcls.gov.ir منتقل شده و سایت پیشین دیگر خدماتی به متقاضیان ارائه نخواهد داد. سامانه سخت توسط اداره کار و امور اجتماعی به منظور ثبت و بررسی سختی مشاغل مختلف راه اندازی شده است. در ادامه این بخش راهنمای تصویری نحوه ورود به این سامانه ارائه شده است.
به منظور ثبت درخواست سختی کار ابتدا لازم است افراد آدرس اینترنتی srk.mcls.gov.ir را در گوگل وارد کرده و کلید جستجو را بزنند تا وارد صفحه نخست سامانه ثبت نام اینترنتی سختی کار شوند که در این مرحله می توانند بر اساس حقیقی یا حقوقی بودن شخصیت کاربر ( که عموما درخواست دهندگان ثبت سختی کار حقیقی هستند ) یکی از موارد را انتخاب کنند.
سامانه کارا، سامانه ای است که توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهت حمایت از کسب و کار های آسیب دیده از کرونا راه اندازی شده است. برای اطلاعات بیشتر خواندن مقاله زیر پیشنهاد می شود.
راهنمای ثبت نام در سامانه مشاغل سخت و زیان آور srk.mcls.gov.ir
سامانه سخت و زیان آور که به آدرس sakht.mcls.gov.ir قبلا فعال بود، در حال حاضر به آدرس srk.mcls.gov.ir منتقل شده است. این سامانه برای ثبت، بررسی و پیگیری درخواست های مربوط به میزان سختی کار راه اندازی شده است.در این سامانه، پس از وارد کردن مشخصات فردی و سابقه کار، می توانید درخواست سختی کار خود را مطرح کنید. همچنین، یک راهنمای تصویری برای ثبت نام در نسخه جدید سامانه سخت و زیان آور ارائه شده است.
1. به منظور ثبت نام در سامانه ثبت نام مشاغل سخت و زیان آور لازم است ابتدا آدرس اینترنتی srk.mcls.gov.ir را در مرورگر خود وارد کرده و کلید اینتر را زد تا صفحه اصلی سایت مانند شکل زیر نمایش داده شود. در اینجا باید نوع کاربر را تعیین نمود.
2. پس از آن متقاضی وارد صفحه اصلی ورود به سامانه از طریق درج مشخصات خواهد شد. حال می تواند یکی از دو روش وروداز طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند و یا ورود از طریق ثبت مشخصات را انتخاب نماید. لازم به ذکر است در نخستین بار ورود به سایت با درج کد ملی و ثبت کد امنیتی افراد وارد فرآیند ثبت نام خواهند شد که در ادامه توضیح داده می شود.
3. پس از ثبت کد ملی و کد امنیتی صفحه زیر برای افراد نمایش داده می شود در این مرحله باید مشخصات شماره همراه، تاریخ تولد و کد پستی را درج کرده تا با کلیک بر روی " تایید " رمزی به شماره همراه فرد ثبت نام کننده ارسال گردد. لازم است شماره همراه با کد ملی منطبق باشد.
4. حال متقاضی باید رمز عبور ارسال شده به شماره همراه خود را در مدت نهایتا 2 دقیقه ثبت کند.
5. پس از آن به صفحه تعیین رمز ورود وارد می شود که بایستی یک رمز مطمئن که حداقل 8 کاراکتر شامل عدد، علایم نگارشی و لزوما یک حرف انگلیسی بزرگ باشد را انتخاب و آن را به منظور فراموش نشدن جایی یادداشت کند. حال که روند ثبت نام و احراز هویت به پایان رسید می توان گزینه ورود مجدد به سامانه را زد و یا مجدد به همان آدرس سامانه سختی کار srk.mcls.gov.ir وارد شد.
6. با ورود به سامانه افراد با جداول اطلاعاتی زیر مواجهشده که لازم است آن ها را به دقت تکمیل کنند تا پس از آن امکان دادن درخواست سختی کار خود را از طریق گزینه " بررسی مشاغل سخت و زیان آور " و با انتخاب " ثبت درخواست " داشته باشند.
ذکر این نکته ضروری است که در فرآیند ثبت درخواست اگر گزینه " ثبت موقت " انتخاب شود افراد متقاضی تا 48ساعت امکان ویرایش اطلاعات را خواهند داشت اما گزینه " ثبت نهایی " بنابراین در صورت انتخاب آن باید موارد با دقت تکمیل شود. بخش «شرح» برای اضافه کردن توضیحات خاص و یا اشاره به مواردی که در گزینه ها وجود ندارد تدارک دیده شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سامانه سوت زنی وزارت کار افراد می توانند مقاله ای که لینک آن را در قسمت زیر قرار داده شده را مطالعه نمایند.
نحوه پیگیری سختی کار با کد ملی
با راه اندازی سامانه مشاغل سخت و زیان آور در آدرس srk.mcls.gov.ir، ثبت درخواست بررسی سختی کار روندی غیرحضوری پیدا کرده و دیگر نیازی به مراجعه به ادارات کار نیست. تلاش بر این بوده تا حد امکان کلیه مراحل به صورت اینترنتی و از طریق همین سامانه صورت گیرد. اگرچه سامانه مشاغل سخت و زیان آور با آدرس جدیدی راه اندازی شده است، اما با توجه به رویکرد پیشین وزارت کار، پیش بینی می شود نحوه پیگیری سختی کار با کد ملی نیز همانند گذشته از طریق همین سامانه سخت صورت گیرد.
در خصوص نحوه پیگیری سختی کار با کد ملی باید گفت اشخاص به منظور انجام این کار لازم است پس از ثبت درخواست در بازه های زمانی مختلف ابتدا به آدرس srk.mcls.gov.ir مراجعه نموده و از طریق ورود به سایت مشاغل سخت و زیان آور با درج کد ملی و یا ثبت شماره همراهی که به کد ملی ایشان متصل است مراحل لازم برای پیگیری سختی کار با کد ملی را به انجام برسانند.
در کنار آشنایی با نحوه پیگیری سختی کار با کد ملی باید به این موضوع اشاره کرد که روند بررسی درخواست ممکن است زمان بر بوده اما افراد می توانند پس از حدود سه ماه از تاریخ ثبت درخواست، پیگیری سختی کار را به شکل حضوری و با مراجعه به اداره کل کار استان انجام دهند.
بازیابی کد رهگیری ورود به سامانه مشاغل سخت و زیان آور
در آدرس پیشین سایت مشاغل سخت یعنی sakht.mcls.gov.ir، برای مشاهده و پیگیری درخواست، پس از ورود مجدد به سایت لازم بود کد ملی و کد رهگیری سختی کار که قبلا از طریق ثبت نام در سامانه دریافت شده بود را وارد کرده و گزینه ورود را انتخاب کنید.به نظر می رسد این روند در سامانه جدید srk.mcls.gov.ir وجود نداشته باشد، زیرا ورود به آن منوط به ثبت کد رهگیری نیست.
در گذشته اگر شخص قبلا درخواست سختی شغل خود را در این سامانه ثبت کرده و اکنون کد رهگیری ورود به سامانه را فراموش کرده بود می توانست برای بازیابی کد رهگیری سختی کار به سامانه مشاغل سخت مراجعه کند که در ادامه این بخش راهنمای تصویری ارائه شده است.
1. برای بازیابی کد رهگیری ورود به سامانه مشاغل سخت و زیان آور و مشاهده درخواست ابتدا بایستی به آدرس اینترنتی sakht.mcls.gov.ir مراجعه نمود.
2. در این صفحه عبارت فراموشی کد رهگیری را وارد و در ادامه کد ملی، شماره شناسنامه و سال تولد خود را در کادر های مورد نظر وارد کرده و گزینه ارسال را کلیک کرد.
3. در این مرحله کد رهگیری نمایش داده شده و فرد از این کد می توانست برای پیگیری وضعیت درخواست خود استفاده نماید.
شرایط بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور
در سامانه مشاغل سخت و زیان آور به آدرس اینترنتی پیشین sakht.mcls.gov.ir، شرایط بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور به این صورت تعریف شده بود: بر اساس بخش اول بند (ب) تبصره 2 قانون بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل سخت و زیان آور، افرادی که به مدت 20 الی 25 سال در کارهای سخت و زیان آور به طور مستمر حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند، بدون شرط سنی می توانند درخواست خود را به ادارات کار و امور اجتماعی استان ها جهت طرح در کمیته های استانی ارائه و از روش های یاد شده پیگیری نمایند.
در ادامه این بخش شرایط بازنشستگی برای مردان و زنان در مشاغل سخت و زیان آور ارائه شده است.
1. داشتن 50 سال سن و 30 سال سابقه ((سابقه سخت و زیان آور ضربدر یک و نیم) + سابقه عادی)
2. داشتن 60 سال سن و حداقل 10 سال سابقه ((سابقه سخت و زیان آور ضربدر یک و نیم) + سابقه عادی)
بازنشستگی با حداقل 10 روز حقوق
3. داشتن 35 سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی
1. داشتن حداقل 20 سال سابقه و 42 سال سن ((سابقه سخت و زیان آور ضربدر یک و نیم) + سابقه عادی)
2. داشتن 45 سال سن و 30 سال سابقه ((سابقه سخت و زیان آور ضربدر یک و نیم) + سابقه عادی)
3. داشتن 55 سال سن و حداقل 10 سال سابقه ((سابقه سخت و زیان آور ضربدر یک و نیم) + سابقه عادی)
بازنشستگی با حداقل 10 روز حقوق
4. داشتن 35 سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی
5. دارا بودن 20 سال سابقه کار و 42 سال سن که با 20 روز حقوق بازنشسته میشود.
لازم به یادآوری است که سامانه مشاغل سخت و زیان آور به آدرس اینترنتی و سامانه جدید srk.mcls.gov.ir منتقل شده و سامانه سختی کار پیشین دیگر تا اطلاع ثانوی خدماتی ارائه نخواهد داد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص سامانه مشاغل سخت و زیان آور به نشانی srk.mcls.gov.ir داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: خیر آدرس ورود به سامانه مشاغل سخت و زیان آور به srk.mcls.gov.ir تغییر کرده است.