برای مشاوره سامانه منبع یاب وزارت بهداشت
برای مشاوره سامانه منبع یاب وزارت بهداشت
برای ورود مستقیم به سامانه منبع یاب کلیک کنید.
در ادامه راهنمای تصویری استفاده از سامانه منبع یاب به نشانی rsf.research.ac.ir ارائه شده است .
سامانه منبع یاب جهت فراهم آوردن لیست کامل و به روز منابع قابل اشتراک وزارت بهداشت و با هدف ایجاد امکان جستجو لغتی، بازیابی الفبایی و موضوعی مجلات ناشر مورد نظر طراحی و راه اندازی شده است. از این روز در این سامانه قابلیت جستجو ساده، پیشرفته و موضوعی وجود داشته تا محققان بتوانند مجله مناسب برای انتشار مقاله خود جستجو، بازیابی و انتخاب نمایند.
سامانه منبع یاب وزارت بهداشت منبعی کاربردی برای دسترسی به انواع مجلات و کتب علوم پزشکی است. حال در این مقاله قصد داریم به معرفی سامانه منبع یاب و نحوه جستجو منابع مورد نظر بپردازیم.
معرفی سامانه منبع یاب rsf.research.ac.ir
سامانه منبع یاب معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با در اختیار قرار دادن کتب و منابع الکترونیکی به اعضای هیئت علمی، دانشجویان و پژوهشگران جهت بهره مندی از آخرین منایع اطلاعاتی علمی، پژوهشی، درمانی و آموزشی کشور ایجاد گردیده است.
حاصل این سامانه، اشتراک منابع الکترونیک علمی، دسترسی به مجله و مقاله زیاد، کتاب، فیلم و تصویر، راهنما و تعداد زیادی بانک اطلاعاتی است. بیشتر این منابع در قالب خرید از ناشرین متفاوت بین المللی بوده و دسترسی به تعدادی عنوان مجله، کتاب یا منبع دیگر را برای کاربران فراهم کرده است.
مشکلی که برای پژوهشگران وجود دارد این است که یک مجله یا کتاب خاص را در سایت کدام ناشر و کدام آدرس می توان بازیابی کرد. بنابراین آن مجله یا کتاب در فهرست مجلات مورد اشتراک وزارت بهداشت وجود دارد. سامانه منبع یاب با هدف تهیه فهرست کامل و جدید منابع مورد اشتراک وزارت بهداشت و با هدف ایجاد امکان جستجو لغتی، بازیابی الفبایی و موضوعی مجلات یک ناشر خاص طراحی و پیاده سازی شده است.
از طرف دیگر، سایت rsf.research.ac.ir با ارائه شاخص های ارزیابی مجلات، این امکان را برای محققان ایجاد کرده تا بتوانند جهت انتشار مقاله خود، آن را جستجو، بازیابی و انتخاب نمایند.
همانگونه که در تصویر فوق مشاهده می گردد، این سایت دارای چندزبانه با عنوان های جستجو ساده، جستجو پیشرفته، جستجو موضوعی، رتبه بندی اسکوپوس و رتیه بندی ISI و همچنین منابع اطلاعاتی است. هر یک از این زبانه ها امکانات ویژه ای برای جستجو جامع و کامل دارد.
امکان جستجو و بازیابی منابع اطلاعاتی به صورت لغتی، موضوعی و همچنین دسترسی به فهرست و اطلاعات مجلات در این سایت فراهم شده است. در این سایت، رنگ علامت ISI و Scopus نمایه شده در بانک های اطلاعاتی، نشانگر وضعیت دسترسی به آن منبع است. به گونه ای که Details مقابل هر منبع در ستون سمت راست یا نام (Open Access) نشان سبز در ستون نامبرده به معنای وجود اشتراک، نشان نارنجی به معنا دسترسی رایگان، نشان خاکستری به مفهوم دسترسی به چکیده است.
راهنمای ورود به سامانه منبع یاب rsf.research.ac.ir
سامانه منبع یاب توسط مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایجاد شده است. این سایت برای دسترسی آسان، سریع و راحت به مجلات (50610 عنوان)، کتاب ها (39091 عنوان) و راهنماهای علوم پزشکی ایجاد شده است. پژوهشگران می توانند توسط این سامانه به منابع اطلاعاتی مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند و مجله مناسب برای انتشار مقالات خود بیابند.
برای ورود به سامانه منبع یاب ابتدا باید آدرس rsf.research.ac.ir را در مرورگر خود وارد نمایند.
با توجه به این که امروزه مجلات علمی در نمایه نامه های متفاوتی همچون Scopus, WOS(ISI) و PubMed نمایه می گردند، این سایت به پژوهشگران کمک می کند تا متوجه شوند که یک مجله در کدام نمایه ها قرار داشته و وضعیت مجله از لحاظ شاخص های علم سنجی به چه صورت است.
در بخش بالای این سایت، چند زبانه با عناوین مختلف مشاهده می گردد و هر کدام دارای امکانات خاصی بوده که با جستجو در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.
در جستجو ساده می توان با تایپ نام کتاب، مجله، نام ناشر، شماره ISSN/ISBN یا نام نمایه نامه نتایج را مشاهده کرد. جستجو در این سامانه به صورت real-time بوده و به محض تایپ بخشی از واژه مورد نظر، منابعی که این واژه در عنوانشان وجود دارد ظاهر می گردند.
در جستجو پیشرفته، امکانات دیگری مانند جستجو ساده وجود دارد، می توان محدودیت هایی از طریق شاخص های علم سنجی همچون CiteScore و Impact Factor اعمال می شود.
در جستجو موضوعی پژوهشگران باید با استفاده از درختواره موضوعی موجود در سامانه مجله های معتبر در حوزه موضوعی خود را بیابند. بعد از تایپ قسمتی از موضوع، سایت سریعا موضوع مورد نیاز را بازیابی کرده و نشان می دهد. در صورت وجود علامت بعلاوه (+) در کنار موضوعات، می توانند با کلیک بر روی آن، زیر شاخه های یک حوزه موضوعی را ببینند.
در زبانه منابع اطلاعاتی، کلیه پایگاه های اطلاعاتی که توسط کنسرسیوم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اختیار دانشگاه های سراسر کشور قرار داده شده، مشاهده می گردد. در قسمت سمت راست صفحه قسمت Detailes نشانه ای با رنگ های سبز (فعال بودن اشتراک)، نارنجی بودن منبع Open Access و خاکستری (عدم اشتراک) وجود دارد.
همینطور در قسمت databases امکان گروه بندی و مشاهده منابع مطابق E-Journals, E-Books, Atlases & CMEs, Evidence-Based Resources, Multimedia (Movies, Images, Slides), Local Resources و Free Medical Resources وجود دارد.
نحوه جستجو ساده از سامانه منبع یاب
در جستجو ساده از سامانه منبع یاب با وارد کردن اطلاعات کادرهای جستجو می توان به جستجو مجله، کتاب یا راهنمای لازم پرداخت و به متن مقالات و کتاب ها، محتوا و راهنما دسترسی پیدا کرد. لزومی به تکمیل کلیه موارد جستجو نیست و تنها با کامل کردن یکی از کادرهای جستجو می توان نتایج جستجو را مشاهده کرد.
جستجو در این سایت بلافاصله بوده و در صورت تایپ قسمتی از واژه، منابعی که در عنوانشان این واژه وجود دارد نمایش داده می شوند. برای نمونه چنانچه قصد دارند بدانند که مجله Lancet در کدام یک از پایگاه های اطلاعاتی مشترک دانشگاهی قابل دسترسی خواهد بود. در این حالت می توانند در قسمت عنوان واژه Lancet را وارد کرده و لیستی از منابعی که در عنوانشان این واژه قرار دارد نمایش داده می شود.
می توان نتایج را به کتاب، مجله، راهنما یا از لحاظ دسترسی مشترک، رایگان یا غیر مشترک محدود کرد. همینطور بعضی از شاخص های علم سنجی پایگاه های ISI و Scopus نشان داده می شود.
مجلات بازیابی شده در جدول نتایج به صورت پیش فرض از بالاترین تا پایین ترین مقدار ضریب تاثیر مجلات مرتب گردیده اند. با کلیک بر روی نشانه فلش بالا و پایین هر ستون، می توان چیدمان نتایج صفحه را برای همان ستون، صعودی یا با یک کلیک دیگر، به طور نزولی تغییر داد.
هر مجله به جز عنوان دارای موضوع، فراهم کننده، پایگاه نمایه کننده و شاخص های رتبه بندی و ارزیابی نیز است. با کلیک بر روی هر کدام از عناوین بازیابی شده می توان به وب سایت منبع مورد نیاز همچون تصویر زیر دسترسی پیدا کرد.
جهت دسترسی به متن کامل کتاب ها، مقالات یا مجلات ضرورت دارد، بر روی لینک فراهم کننده ((Publisher/Holder آن کتاب، مجله یا راهنما کلیک نمود. بعد از بازیابی عنوان ها، در بخش فراهم کننده لیستی از فراهم کنندگان هر منبع دیده می شود، به گونه ای که با انتخاب هر یک از این فراهم کنندگان، امکان دسترسی به محتوا منبع مورد نظر به صورت مجزا و در صفحه ای جداگانه قرار دارد.
نحوه جستجو پیشرفته از سامانه منبع یاب
در جستجو پیشرفته علاوه بر امکاناتی که در جستجو ساده قرار دارد، می توان محدودیت هایی توسط شاخص های علم سنجی نیز اعمال کرد. در جستجو پیشرفته با وارد کردن هر یک از قسمت های تعیین شده مانند عنوان، نویسنده، ISBN یا ISSN، ناشر، پایگاه نمایه کننده منبع و ورود مقادیری از شاخص های ارزیابی و رتبه بندی همچون Impact Factor، CiteScore،SNIPو SJR منبع را می توان جستجو کرد.
برای جستجو پیشرفته باید علاوه بر وارد کردن نام مجله، اطلاعات دیگری مانند نام نویسنده، انتشارات، شاخص کمی جهت نمایش میزان ارجاع به مقالات یک ژورنال (Impact Factor)، شاخص ساده برای تاثیر استنادی مجلات (CiteScore)، ضریب تاثیر به هنجار شده بر اساس منبع (SNIP) و محاسبه شمار استنادهای دریافتی یک مجله (SJR) را می توان وارد کرد. در جستجو پیشرفته هر چه اطلاعات بیشتری وارد گردد، سریعتر آن منبع نمایش داده می شود.
در جستجو پیشرفته با استفاده از شاخص های ارزیابی، رتبه بندی و تکمیل موارد خواسته شده می توان اطلاعات را بازیابی کرده و به منبع مورد نظر دسترسی پبدا کرد. در این صورت با جستجو تخصصی و تکمیل فیلدهای مورد نظر می توان مجله، کتاب و غیره را پیدا کرد.
در سامانه منبع یاب وزارت بهداشت می توان به بیش از 80000 عنوان مجله، کتاب، راهنما و منابع علوم پزشکی دسترسی پیدا کرد. این سایت توسط مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت راه اندازی شده است. در صورت داشتن اطلاعات بیشتر در مورد منبع مورد نظر می توان به راحتی آن را یافت.
در صورتی که افراد بخواهند جستجو کاملی داشته باشند و به منابع مورد نظرشان به طور دقیق دسترسی داشته باشند، باید حتما اطلاعات را کامل وارد نمایند.
نحوه جستجو موضوعی از سامانه منبع یاب
در مورد جستجو موضوعی از سامانه منبع یاب باید در جعبه جستجو موضوع مورد نظر را وارد کرد. همزمان نیز سایت، موضوع مورد نظر را به صورت درخت موضوعی جستجو کرده و نشان می دهد. آنگاه با کلیک بر روی موضوع که سرچ شده می توانند آن را انتخاب کرده و منابع موضوع مربوطه را مشاهده نمود.
در جستجو موضوعی می توان با استفاده از درختواره موضوعی موجود در سایت، مجله های معتبر در حوزه موضوعی را پیدا کرد. بعد از تایپ بخشی از موضوع، سامانه سریعا موضوع مد نظر را بررسی کرده و نشان می دهد. در صورت وجود علامت بعلاوه (+) در کنار موضوعات، می توان با انتخاب آن، زیر شاخه های یک حوزه موضوعی را نیز مشاهده کرد.
در کادر جستجو موضوعی و در جعبه جستجو به نام ( add subject area)، انتخاب پایگاهی که مجله در آن نمایه می شود (Index in)، انتخاب معیار رتبه بندی (rank criterion)، انتخاب چارک های چهارگانه هر مجله (Quartile) و انتخاب صدک مجله در گروه موضوعی مربوطه(percentile) را می توان وارد کرد.
در نتیجه با موضوعات نمایش داده شده و بقیه موارد به صورت کشویی می توان اطلاعات مورد نظر را کامل کرد و به منبع دسترسی پیدا کرد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص ورود به سامانه منبع یاب rsf.research.ac.ir داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.