برای مشاوره چگونگی پرداخت عوارض شهرداری سالیانه خودرو
برای مشاوره چگونگی پرداخت عوارض شهرداری سالیانه خودرو
مالکان وسایل حمل و نقل شخصی در ازای دریافت خدمات عبور و مرور شهری و نیز به دنبال پرداخت سهم خود در بازسازی و تجهیز زیرساخت ها و روساخت های شهری مرتبط با حمل و نقل موظف به پرداخت هزینه ای تحت عنوان عوارض سالیانه خودرو به ارگان مسئول اداره شهر یعنی شهرداری ها هستند. از آنجایی که در سال های اخیر تلاش همه جانبه ای نیز در راستای کاهش تراکم رفت و آمد به خصوص در شهرهای پر جمعیت از سوی دولت و مدیران شهری می شود، تلاش شده است تا پرداخت این عوارض نیز از طریق سیستم های غیرحضوری بر مبنای اینترنت صورت پذیرد.
این موضوع از طریق سامانه های مختلفی که در دسترس رانندگان قرار گرفته انجام می شود که به کمک آن می توان بدون نیاز به حضور در ادارات و مراکز شهرداری و معطلی در صف ها و یا گیر افتادن در بروکراسی های اداری نسبت به پرداخت این عوارض اقدام نمود. به همین منظور در این مقاله به طور کامل به عوارض سالیانه شهرداری خودرو، روش های استعلام و پرداخت آن، سامانه های مرتبط با آن و نرخ سالیانه عوارض پرداخته شده است تا چنان چه در این زمینه ابهامی وجود دارد به آن پاسخ داده شود.
عوارض سالیانه خودرو
عوارض سالیانه خودرو در حقیقت مبلغ خدماتی است که صاحبان خودرو در طول سال با تردد در مسیرهای مختلف استفاده می کنند. این مبلغ همچنین به منظور ساخت و یا بازسازی راه ها، خدمات حمل و نقل و تردد شهری و سایر خدمات ارائه شده به رانندگان از صاحبان وسایل نقلیه دریافت و به شهرداری به عنوان مسئول این امور منتقل می شود. شیوه محاسبه عوارض سالیانه خودرو وابسته به ارزش قیمتی وسیله نقلیه و همچنین شهری که فرد در آن تردد دارد متفاوت خواهد بود. همچنین این احتمال وجود دارد که هر سال عوارض سالیانه خودرو تغییر کرده و به رقم متفاوتی ختم شود.
کاربران در صورتی که عوارض سالیانه خودرو خود را پرداخت نکنند شامل جریمه خواهند شد. این جریمه به عوارض سال آتی خودرو اضافه می شود که در ادامه به نحوه محاسبه آن خواهیم پرداخت. سامانه های زیادی مثل تهران من، کارگذر، سایت قبضینو، سمیع و نیز سایت های مای پیشخوان mypishkhan.com و کارتکس cartax.ir در بستر اینترنت وجود دارند که با ارسال اطلاعات مرتبط با خودرو می توان عوارض سالایانه شهرداری خودرو را مشاهده کرده و در صورت استعلام آن را پرداخت نمود.
این سامانه های اینترنتی برای جلوگیری از رفت و آمد های غیر ضروری و شکل گیری بی نظمی به صورت الکترونیکی خدمات خود را به کاربران ارائه می کنند. رانندگان برای استفاده از این خدمات کافی است به سایت های سامانه ها یا نرم افزار های آن ها مراجعه کنند. در ادامه به صورت کامل به هر یک از موارد پرداخته خواهد شد و سامانه های پرداخت عوارض سالیانه معرفی می شوند.
نحوه استعلام بدهی عوارض سالیانه خودرو
یکی از امکانات دیگری که رانندگان می توانند از طریق این سامانه های اینترنتی از آن ها استفاده کنند، استعلام بدهی عوارض است که قبل از پرداخت قابل انجام خواهد بود. به همین منظور در ادامه مقاله نحوه استعلام بدهی عوارض سالیانه شهرداری خودرو را برای کاربران قرار داده شده است. برای استعلام بدهی عوارض سالیانه شهرداری خودرو می توان به سایت هایی مثل سایت تهران من یا شهرداری تهران به ترتیب به آدرس های my.tehran.ir و Tehran.ir مراجع نمود.
با استفاده از اپلیکیشین تهران من و مراجعه به بخش خودرو و طرح ترافیک و در سایت شهرداری تهران در بخش عوارض خودرو می توان از عوارض سالیانه شهرداری خودرو استعلام دریافت کرد. شهرداری ها در شهرهای مختلف سایت مخصوص به خود برای استعلام و پرداخت بدهی عوارض سالیانه خودرو را داشته که در بخش زیر افراد بسته به شهری که در آن زندگی می کنند می توانند به آدرس مورد نظر مراجعه نمایند.
علاوه بر سایت ها در صورت عدم دسترسی به اینترنت می توان با شماره گیری کد *137*3*3# از بدهی عوارض سالیانه خودرو استعلام دریافت نمود. برای استعلام بدهی عوارض سالیانه شهرداری خودرو در سایت تهران من ابتدا فرد باید به آدرس این سایت با نشانی my.tehran.ir در مرورگر خود وارد شود.
بعد از این که فرد به صفحه اصلی هدایت شد، گزینه هایی مشابه تصویر را مشاهده خواهد کرد. در این بخش می تواند بر روی استعلام بدهی طرح ترافیک پارک حاشیه ای و عوارض سالیانه خودرو کلیک نماید تا به صفحه بعدی هدایت شود.
در این صفحه روش های غیر حضوری و حضوری استعلام و پرداخت بدهی عوارض خودرو را مشاهده خواهد کرد. برای استعلام اینترنتی بدهی سالیانه بایستی فرد گزینه اول در سمت راست با عنوان آنلاین با کارت بانکی را انتخاب نماید.
در این پنجره با وارد کردن پلاک خودرو می توان از بدهی عوارض سالیانه خودرو مطلع شده و همچنین در صورت نیاز به دیگر بخش هایی که در تصویر به آن ها اشاره شده است نیز دسترسی داشته باشد. در کنار وب سایت ها با دانلود نرم افزار هایی مثل آیتول و تهران من نیز می توان از بدهی عوارض سالیانه شهرداری خودرو را استعلام گرفت.
افرادی که قصد اطلاع از نمره منفی خود را دارند می بایست به سایت پلیس راهور 120 مراجعه کنند و از طریق شماره گواهینامه خود، اقدام به استعلام نمره منفی گواهینامه خود نمایند.
نحوه پرداخت عوارض سالیانه خودرو
در بخش قبلی مقاله به این مورد پرداخته شد که چطور می توان از بدهی عوارض سالیانه خودرو استعلام گرفت. در ادامه شیوه پرداخت و تسویه حساب عوارض توضیح داده می شود. نحوه پرداخت عوارض سالیانه شهرداری خودرو در راستای همان استعلام عوارض انجام خواهد شد. اشخاص با مراجعه به سامانه، اپلیکیشن یا شماره تماسی که به آن ها قبل تر اشاره شد می توانند بعد از اتمام مرحله استعلام به پرداخت عوارض بپردازند.
در این بخش در سایت تهران من، بعد از این که استعلام عوارض سالیانه شهرداری خودرو دریافت شد، نحوه پرداخت آن بررسی می شود. در صورتی که فرد قصد پرداخت عوارض سالیانه شهرداری خودرو را دارد بعد از دریافت استعلام، بایستی مشابه روشی که در بخش قبل به آن اشاره شد، در سایت my.tehran.ir به روش زیر عمل کند.
در این پنجره همان طور که مشاهده می شود قابلیت استعلام بدهی عوارض وجود دارد. برای پرداخت کافی است گزینه پرداخت را بعد از گرفتن استعلام انتخاب نمود.
بعد از این مرحله حساب فرد تسویه شده و بدهی عوارض سالیانه خودرو پرداخت خواهد شد.
یکی از سامانه های دیگری که امکان پرداخت عوارض تردد را در اختیار دارندگان خودرو قرار می دهد سایت آنی رو خواهد بود. این افراد برای دریافت استعلام و پرداخت عوارض در آنی رو می توانند روش زیر را دنبال کنند. ابتدا آدرس aaniro.com را در مرورگر خود جستجو نمایند.
بعد از این که وارد سایت شدند در صفحه اصلی بدون استفاده از فیلتر شکن در سامانه آنی رو ثبت نام نمایند.
در مرحله بعد، بعد از وارد شدن به پنل کاربری پلاک خودرویی که می خواهند از عوارض آن استعلام گرفته و آن ها را پرداخت کنند را وارد نمایند.
در پنجره بعدی می توانند اطلاعات خودرو را وارد نمایند و همچنین اگر کیف پول شخص شارژ شده باشد و گزینه پرداخت خودکار برای تمامی آزاد راه ها فعال باشد به صورت اتوماتیک هزینه عوارض از کیف پول کسر خواهد شد.
حالا در بخش استعلام بدهی می توان برای استعلام و پرداخت عوارض خودرو اقدام کرد.
همان طور که اشاره شد افراد با شارژ کیف پول خود در بخش مورد نظر می توانند به صورت خودکار عوارض خودرو را پرداخت نمایند.
سامانه عوارضی آزاد راه بانک مسکن، سامانه ای است که در جهت پرداخت عوارض خودکار و غیر نقدی مورد استفاده قرار می گیرد. در این سامانه امکان ثبت نام در طرح پرداخت الکترونیکی عوارض وجود دارد و می توان بسیاری از فرآیندهای مربوط به پرداخت عوارض را از طریق سامانه avarezi.bank-maskan.ir انجام داد.
عوارض سالیانه خودرو چقدر است؟
در این مقاله به نحوه استعلام و پرداخت عوارض سالیانه خودرو پرداخته شد. با این حال این سوال پیش می آید که عوارض سالیانه خودرو چقدر است؟ در جواب به این سوال باید گفت که وابسته به مدل خودرو، شهر و سال عوارض سالیانه مبلغی متفاوت خواهد بود. با توجه به بند ب ماده 43 قانون مالیات بر ارزش افزوده، خودرو های سواری و وانت های دو کابین تولید داخل مبلغ یک هزارم قیمت فروش کارخانه و خودرو های سواری وارداتی یک هزارم ارزش گمرکی و حق ورودیشان را به عنوان عوارض سالیانه پرداخت می کنند که البته این رقم برای خودروهای وارداتی در سال 1402 معادل یک و نیم هزارم ارزش خودرو و هزینه گمرکی در نظر گرفته شده است.
همچنین وابسته به مدل سواری که ارزش آن توسط ورزات صنعت، معدن و تجارت تعیین می شود میزان عوارضی که باید پرداخت نمود تغییر خواهد کرد. در سال های قبل از 98، تعرفه عوارض سالیانه خودرو 0.1 درصد از ارزش خودرو بود که در سال 98 به 0.15 درصد رسید و تا 1400 تا دو برابر نیز افزایش داشت.
مهلت زمان استعلام و پرداخت عوارض سالیانه شهرداری خودرو از ابتدا تا پایان سال است یعنی مالکان خودرو یک سال یعنی 365 روز فرصت خواهند داشت تا بدهی عوارض خود را استعلام و پرداخت نمایند. لازم به ذکر است که در صورت پرداخت نکردن بدهی عوارض سالیانه خودرو این مبلغ به عوارض سال بعدی اضافه شده و جریمه دو درصدی به ازای هر ماه به همراه اصل مبلغ از طرف شهرداری شامل خواهد شد.
نرخ عوارض سالیانه خودرو
عوارض خودرو به سه دسته آزادراهی، طرح ترافیک و سالیانه شهرداری تقسیم می شود. عوارض آزاد راهی به خودروهایی که بین شهرها در رفت و آمد هستند، طرح ترافیک در کلان شهرها با هدف بهبود کیفیت ارائه خدمات شهری در شرایطی مثل تردد در کنترل آلودگی هوا و عوارض سالیانه بر حسب یک فرمول تعیین شده به صورت سالانه محاسبه و دریافت خواهد شد.
همان طور که در بخش قبلی اشاره شد وابسته به مدل خودرو، شهرداری و سال عوارض سالیانه متفاوت خواهد بود. در سال های اخیر نرخ عوارض سالیانه خودرو از 0.1 درصد به 0.15 درصد افزایش داشت که این میزان در سال 1400 حدودا به دو برابر این مقدار نیز رسید. در ادامه می توان عوارض برخی از خودرو هایی که در بازار هستند را برای دوره زمانی دو سال گذشته مشاهده نمود. با این حال لازم است افراد جهت تعیین دقیق عوارض خودروی خود از روش هایی که گفته شد عمل کنند.
خودرو | مدل | عوارض خودرو در دو سال قبل |
پژو پارس سال | 1387 | 1.605.000 ریال |
رنو پارس تندر | 1396 | 3.000.000 ریال |
تویوتا پرادو GX | 2005 | 29.250.000 ریال |
تویوتا یاریس صندوقدار | 2014 | 9.150.000 ریال |
تویوتا پریوس | 2017 | 11.850.000 ریال |
تویوتا کرولا GLI | 2005 | 7.650.000 ریال |
رنو مگان اتوماتیک | 1389 | 4.575.000 ریال |
میتسوبیشی ASX | 2018 | 14.700.000 ریال |
دی اس 6 | 2018 | 18.000.000 ریال |
لکسوس RX350 | 2012 | 35.250.000 ریال |
پلیس راهنمایی و رانندگی با توجه به نیاز رانندگان وسایل نقلیه به استفاده از خدمات مربوط به پلیس راهور به صورت غیر حضوری، اقدام به راه اندازی سایت راهور 120 به نشانی www.rahvar120.ir نموده است تا تمامی مردم به خدمات مربوط به راهنمایی و رانندگی دسترسی داشته باشند. سایت پلیس راهور، از جمله سامانه های کامل و جامعی است که برای ارائه خدمات آنلاین و غیر حضوری به مردم راه اندازی شده است.
نحوه محاسبه عوارض سالیانه شهرداری خودرو
عوارض سالیانه شهرداری خودرو مبلغی است که مالکان خودرو بایستی سالیانه و در قبال خدماتی که از مسئولین شهری بابت استفاده از راه ها و سامانه های مرتبط دریافت می نمایند، پرداخت کنند. نحوه محاسبه این عوارض بسته به عواملی متفاوت خواهد بود که در ادامه توضیح داده می شود. پیش از آن یاد آوری می شود چنانچه مالک خودرو به مبلغ استعلام و پرداخت شده عوارض شهرداری اعتراض دارد باید با در دست داشتن مدارک شناسایی مالک خودرو شامل کارت ملی یا شناسنامه و نیز مدارک خودرو شامل کارت خودرو یا برگ سبز خودرو همچنین استعلام مفاصا حساب پیشین خودرو به شهرداری محل سکونت خود مراجعه نماید و اعتراض خود را پیگیری نماید.
نحوه محاسبه عوارض سالیانه شهرداری خودرو به این صورت است که ارزش هر خودرو که از سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین می گردد، مبنای محاسبه عوارض قرار می گیرد و پس از آن شهرداری ارزش خودروها را در قالب یک دفترچه از وزارت اقتصاد دریافت می کند. این ارزش گذاری بر اساس مدل خودرو، قیمت فروش کارخانه یا در مورد خودروهای وارداتی بر اساس مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی مشخص می شود.
ممکن است عده ای پرداخت عوارض خودروی خود را تا هنگام فروش آن به تعویق بیاندازند اما به هر صورت در هنگام فروش مجبور به پرداخت تمام و کمال آن خواهند شد پس به منظور جلوگیری از جریمه افزوده بهتر است این کار هر سال در تاریخ مشخصی انجام شود. همچنین خودروهای صفر کیلومتر مشمول عوارض نخواهند شد اما حتی با عبور و مرور یک روزه در سطح شهر این عوارض به خودرو تعلق خواهد گرفت. بنابراین چنانچه مالک خودروی صفر نمی خواهد خودرواش مشمول عوارض شود باید آن را با خودروبر جابجا کند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص عوارض سالیانه خودرو داشتید، می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام. در صورت پرداخت نکردن بدهی عوارض سالیانه خودرو این مبلغ به عوارض سال بعدی موکول شده و جریمه دو درصدی به ازای هر ماه را از طرف شهرداری شامل خواهد شد
پاسخ مشاور: سلام. بله بعضی از خودرو های ایرانی شامل عوارض سالیانه میشن.