برای مشاوره استعلام سهام متوفی
برای مشاوره استعلام سهام متوفی
یکی از دغدغه های وراث استعلام سهام متوفی بوده و افراد به علت عدم آشنایی با نحوه پیگیری با کدملی دچار مشکل می شوند. در این میان سوال وراث این است که نشانی سایت استعلام سهام فوت شدگان چیست و مبلغ سهام عدالت آنان چقدر می باشد. آشنایی با روش های پیگیری آنلاین و حضوری مفید بوده و مشاهده راهنمای تصویری تکمیل فرم ها در سایت کمک کننده است. کسب اطلاعات در خصوص نحوه استعلام حضوری نیز حائز اهمیت می باشد.
استعلام سهام غیر بورسی متوفی از طریق روش مراجعه حضوری به شرکت های مسئولیت محدود یا سهامی خاص و سایر موارد صورت گرفته اما برای پیگیری سهام بورسی می توان به سایت های مختلف مراجعه کرد. در این مقاله ابتدا توضیحاتی در خصوص سهام فوت شدگان آمده و سپس نحوه پیگیری با کدملی و شیوه استعلام مورد بررسی قرار گرفته است. سایت ارائه دهنده خدمات الکترونیکی در مقاله در پیش رو معرفی شده و اشخاص از طریق مطالعه این مطلب با میزان سهام عدالت متوفی آشنا می شوند.
استعلام سهام متوفی
وراث پس از گذراندن روزهای سوگ می بایست برای طی کردن مراحل انحصار وراثت اقدام کرده یا برنامه ریزی هایی را برای استفاده از ارث انجام دهند. معمولا متوفیان در طول عمر خود سهام های متعددی خریداری کرده و این سهام ها نیز مانند سایر دارایی ها به وراث خواهد رسید. در صورت تایید فوت شخص، ذی نفعان می توانند برای استعلام و پیگیری ارث اقدام نمایند.
پیش از بررسی روش های استعلام سهام متوفی و نحوه پیگیری با کدملی، باید توضیح داد که به طور کلی فوت شدگان سهام های مختلفی از جمله بورسی و غیر بورسی دارند. بنابراین وراث ابتدا باید بررسی کنند که نوع سهام فوت شده چه بوده و در ادامه برای استعلام و بررسی میزان آن اقدامات لازم را انجام دهند.
یکی از انواع سهام ها، سهام عدالت نام داشته که بسیاری از افراد برای خرید آن اقدام کرده و در نهایت وراث پس از فوت آنان باید برای انتقال سهام اقدام نمایند. امکان ثبت درخواست الکترونیکی برای متقاضیان فراهم شده و اغلب سهام های بورسی را می توان به شکل آنلاین پیگیری کرده و درخواست نوبت مراجعه حضوری برای تشکیل پرونده داد. سهام های غیر بورسی مانند موارد مربوط به شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص به صورت حضوری قابل پیگیری می باشند.
سایت استعلام سهام فوت شدگان
مراجعه حضوری به سازمان ها و شرکت ها وقت گیر بوده و ایستادن در صف های طولانی برای کار اداری همواره برای متقاضیان ناخوشایند است. به همین دلیل سامانه ای با عنوان درگاه یکپارچه ذی نفعان سرمایه در دسترس قرار گرفته تا وراث امکان پیگیری و استعلام سهام متوفی و ثبت درخواست انتقال آن را داشته باشند.
نشانی سایت استعلام سهام فوت شدگان ddn.csdiran.ir است و سایت به اختصار DDN نامیده می شود. نکته قابل توجه این بوده که وراث جهت دریافت خدمات از این سامانه ملزم به ورود به حساب کاربری یا ایجاد پروفایل فردی می باشند. متقاضیان ابتدا باید در سایت سجام sejam.ir ثبت نام کرده تا موفق به نام نویسی در درگاه یکپارچه ذی نفعان سرمایه گردند.
سایت استعلام سهام فوت شدگان که "میراث" نیز نامیده می شود، تنها به وراث متوفیان دارای سهام عدالت یا سایر موارد بورسی خدمات ارائه داده و اگر شخص فوت شده از سهام غیر بورسی برخوردار بوده، نمی توان از طریق ddn.csdiran.ir برای پیگیری اقدام کرد. وراث جهت دریافت خدمات از درگاه یکپارچه DDN نیاز به مدارکی مانند گواهی فوت و حصر وراثت داشته و متقاضیان مراجعه حضوری به شرکت های خاص جهت پیگیری سهام غیر بورسی نیز می بایست این مدارک را دارا باشند.
پیش از شرح نحوه پیگیری با کدملی باید توضیح داد که سایت استعلام سهام فوت شدگان کلیه خدمات مربوط به سهام عدالت را به صورت رایگان و آنلاین ارائه داده و ثبت درخواست نوبت مراجعه حضوری جهت انتقال سهام در درگاه، بدون پرداخت هزینه صورت می گیرد. با این حال افراد می بایست توجه داشته باشند که تا پیش از تایید فوت شخص امکان مراجعه به DDN فراهم نشده و همچنین در صورت عدم احراز هویت در سایت سجام، مشکلاتی به وجود می آید.
نحوه استعلام سهام متوفی با کد ملی
افراد فوت شده ممکن است انواع سهام های بورسی یا غیر بورسی داشته که سهام ها مانند سایر دارایی ها به وراث تعلق داشته و قابل انتقال می باشند. باید به بررسی نحوه استعلام سهام متوفی با کد ملی پرداخته و انواع روش ها را مورد بررسی قرار داد که در ادامه روش های حضوری و اینترنتی استعلام معرفی شده است.
وراث تنها در صورتی موفق به استعلام اینترنتی سهام فرد فوت شده می گردند، که شخص در طول عمر خود سهام عدالت یا سایر سهام های بورسی را خریداری کرده باشد. بدین منظور وراث می بایست به سایت استعلام سهام فوت شدگان یا درگاه DDN به نشانی ddn.csdiran.ir مراجعه کرده، در سامانه حساب کاربری ایجاد نموده و سپس برای پیگیری وضعیت یا ثبت درخواست انتقال سهام اقدام کنند. فرم ورود به حساب کاربری به شرح زیر بوده و گزینه ثبت نام نیز در انتهای آن قرار داشته و امکان ایجاد حساب فراهم شده است.
پس از راه یافتن به حساب کاربری می بایست وارد میز خدمت الکترونیک شده و روی درخواست مشاهده پرتفوی متوفی توسط احدی از وراث کلیک نمود. پرتفوی به سبد سهام فرد گفته شده و در واقع طی کردن این مراحل اطلاعات لازم در خصوص انواع سهام متوفی را در اختیار قرار می دهد.
در ادامه باید کد ملی متوفی را در فرم درج نموده تا استعلام صورت گیرد. اگر وراث در درگاه یکپارچه ذی نفعان حساب کاربری ندارند، ابتدا باید فرم های ثبت نام را مورد تکمیل قرار دهند. پس از استعلام می توان برای دریافت نوبت مراجعه حضوری به کارگزاری ها جهت انتقال سهام اقدام کرد. ثبت درخواست نوبت مراجعه برای انتقال سهام عدالت در درگاه DDN کاملا رایگان است و افراد نیاز به پرداخت کارمزد برای اخذ خدمات آنلاین ندارند.
وراث پس از دریافت گواهی فوت و گواهی حصر وراثت باید در شرکت سهامی خاص یا شرکت با مسئولیت محدود حضور یافته و درخواست استعلام را مطرح نمایند. معمولا هر شرکت یک بخش خاص برای ارائه چنین خدماتی داشته و فرد را به آن قسمت ارجاع می دهد. در ادامه باید کد ملی متوفی را همراه با مدارک هویتی و گواهی انحصار وراثت یا تقسیم ترکه ارائه داده و در صورت لزوم فرم های درخواست را تکمیل و امضا کرد. منظور از تقسیم ترکه همان تقسیم ارث بین وراث و تعیین سهم هر فرد از دارایی متوفی است.
به منظور رفاه حال وراث، درگاه یکپارچه ذی نفعان راه اندازی شده و خدمات استعلام سهام متوفی آنلاین را ارائه می دهد. با این حال اشخاصی که تمایل به دریافت خدمات الکترونیکی ندارند، باید در پیشخوان دولت حضور یافته و درخواست استعلام گیری را مطرح نمایند. کارشناسان پیشخوان دولت نیز از طریق ورود به سایت ddn.csdiran.ir پیگیری را انجام داده و از فرد خواسته تا کد ملی متوفی را در اختیار قرار دهد.
وراث جهت استعلام سهام متوفی نیاز به مدارک خاص و ویژه ای داشته و بدیهی است که یکی از مهم ترین مستندات لازم، مدارک هویتی ذی نفعان مانند شناسنامه و کارت ملی می باشد. افراد همچنین به کد ملی متوفی برای استعلام وضعیت نیاز داشته که لیست کلیه مدارک لازم برای استعلام گیری در جدول زیر ارائه شده است.
مدارک لازم برای استعلام سهام متوفی حضوری | مدارک مورد نیاز جهت استعلام سهام متوفی آنلاین | مدارک لازم برای تشکیل پرونده در کارگزاری ها جهت انتقال سهام |
مدارک هویتی وراث |
اطلاعات هویتی وراث، کد ملی متوفی |
تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی و گواهی فوت، اصل یا اسکن گواهی حصر وراثت |
کد ملی متوفی یا مدارک هویتی او در صورت لزوم |
تصویر امضای متقاضی برای احراز هویت در سجام |
اصل یا تصویر کارت ملی یا صفحه اول شناسنامه کلیه وراث که نام آنان در گواهی حصر وراثت آمده است. |
فرم درخواست استعلام و پیگیری که توسط شرکت در اختیار قرار داده می شود. |
اطلاعات تماس و نشانی برای ثبت نام در سجام و دریافت کد بورسی |
امکان ارائه رسید متقاضی کارت ملی یا گواهی شماره ملی که بر روی آن مهر ثبت احوال درج شده، وجود دارد. |
گواهی انحصار وراثت و تقسیم ترکه |
نام کاربری و رمز عبور جهت ورود به حساب در DDN که افراد فاقد حساب باید مراحل ثبت نام را طی کنند. |
تمام صفحات شناسنامه متوفی و وراث در صورت تعدد زوجین متوفی یا تغییر نام و نام خانوادگی متوفی یا وراث یا وارث به حساب آمدن مادر متوفی |
برگه سهام غیر بورسی در صورت لزوم |
گواهی فوت و گواهی انحصار وراثت در صورت لزوم |
تصویر صفحات شناسنامه حاوی اطلاعات مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی، اگر مادر جزو وراث باشد. |
منظور از مدارک لازم برای ارائه به کارگزاری ها، مدارکی است که وراث هنگام ثبت تقاضای انتقال سهام به شکل حضوری به کارگزاری های مختلف ارائه می دهند. حضور یکی از وراث در کارگزاری معمولا کافی بوده و پس از ثبت درخواست توسط شخص، سهام بورسی انتقال داده شده اما ارائه مدارک کلیه وراث الزامی است.
در خصوص نحوه پیگیری با کدملی باید توضیح داد که شیوه ارائه مدارک لازم برای استعلام آنلاین با نحوه ارائه مدارک مورد نیاز جهت استعلام حضوری تفاوت داشته اما مستندات مورد نیاز غالبا مشابه می باشند. برای مثال هنگام مراجعه حضوری شخص اصل مدارک هویتی خود را در اختیار شرکت غیر بورسی قرار داده و فرم های درخواست را امضا می کند. اما هنگام احراز هویت در سجام و ورود به درگاه یکپارچه ذی نفعان افراد می بایست اسکن امضای خود را در فرم درج نمایند.
نحوه پیگیری سهام متوفیان
روش های استعلام سهام متوفی به دو دسته آنلاین و حضوری تقسیم شده که بررسی نحوه پیگیری سهام عدالت متوفی با کد ملی برای وراث دارای گواهی انحصار وراثت حائز اهمیت است. در ادامه راهنمای تصویری و توضیحات مربوط به نحوه پیگیری با کدملی از طریق درگاه یکپارچه ذی نفعان آورده شده و قابل مشاهده می باشد.
افرادی که قصد کسب اطلاعات در خصوص انواع سهام متوفی یا استعلام سهام عدالت را دارند، ابتدا می بایست نشانی سایت استعلام سهام فوت شدگان ddn.csdiran.ir را در مرورگر جستجو کرده و در گام بعدی روی ورود کلیک نمایند. افراد فاقد حساب کاربری می بایست گزینه ثبت نام را مورد انتخاب قرار دهند.
جهت ایجاد حساب کاربری، باید کلیه اطلاعات لازم را در فرم وارد کرد. عدم برخورداری از حساب کاربری در سجام، مانع نام نویسی می شود.
در ادامه اشخاص می توانند روی گزینه میز خدمت الکترونیک یا امور سهام عدالت کلیک کنند.
با کلیک بر روی میز خدمت الکترونیک، افراد وارد صفحه زیر شده و می بایست گزینه درخواست مشاهده پرتفوی متوفی توسط وراث را مورد انتخاب قرار دهند.
در ادامه باید کد ملی متوفی را در فرم استعلام تایپ کرد.
پس از استعلام و کسب اطلاعات در خصوص انواع سهام ها، می توان برای درخواست انتقال اقدام نمود. جهت انتقال سهام عدالت می بایست نوبت مراجعه حضوری دریافت کرده و در کارگزاری ها حضور یافت. افرادی که گزینه استعلام سهام عدالت را مورد انتخاب قرار دهند، وارد صفحه زیر شده و باید فرم را با کد ملی، تاریخ تولد و فوت تکمیل نمایند. در ادامه زمان تشکیل پرونده متوفی تعیین شده و امکان اخذ نوبت مراجعه از کارگزاری ها جهت تشکیل پرونده برای وراث فراهم می شود. پس از حضور در مراکز و تشکیل پرونده، اشخاص می توانند برای استعلام اینترنتی وضعیت انتقال اقدام کنند. حضور یکی از وراث در کارگزاری یا بانک های ملی، تجارت، ملت و پارسیان برای انتقال سهام کافی است.
طبق آخرین اخبار منتشر شده وراث افرادی که از سال 1384 تا 31 تیر سال 1399 فوت کرده و سهام عدالت غیر مستقیم داشته اند، امکان اخذ خدمات الکترونیکی مربوط به سهام را از طریق سایت یکپارچه ذی نفعان دارند. به سهام عدالت افرادی که پس از 31 تیر 1399 فوت کرده اند، مالیات تعلق گرفته و به همین دلیل در حال حاضر امکان دریافت خدمات غیر حضوری جهت انتقال سهام و محاسبه مالیات برای فوت شدگان پس از 1 مرداد 1399 وجود ندارد.
در خصوص نحوه پیگیری با کدملی و شیوه استعلام سهام متوفی لازم به ذکر است که افراد می توانند سهام های بورسی را به صورت کاملا آنلاین استعلام نمایند. با این حال برخی از افراد تمایل به پیگیری کلیه دارایی های منقول و غیر منقول دارند، این اشخاص ملزم به مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بوده و باید مدارکی مانند گواهی انحصار وراثت را ارائه دهند. در ادامه می توان درخواست تحریر ترکه داده و برای تقسیم دارایی ها اقدام کرد.
مبلغ سهام عدالت فوت شدگان
پس از بررسی نحوه پیگیری با کدملی و معرفی سایت استعلام سهام متوفی، باید توضیح داد که مبلغ سهام عدالت فوت شدگان بر اساس عوامل متعددی برآورد شده و نمی توان اطلاعات دقیقی در این خصوص مطرح کرد. در واقع مبلغ سهام عدالت هر فوت شده با دیگری تفاوت داشته که لیست عوامل موثر در برآورد مبلغ به شرح زیر می باشد.
پرداخت مابه التفاوت جبران سود سهام عدالت یا عدم پرداخت
فروش یا عدم فروش سهام عدالت توسط متوفی در زمان حیات
میزان سهام عدالت که معمولا 500 تومان یا 1 میلیون تومان است.
طبق آخرین اخبار و اطلاعیه ها باید توضیح داد افرادی که پیش از 10 الی 17 اسفند و در سال 1402 برای دریافت سود سهام عدالت اقدام کردند، از 736.000 الی 1.385.000 تومان سود بهره مند شدند. اشخاصی که پس از ده اسفند درخواست را ثبت کرده اند، در زمستان سال 1403 سود دریافت نموده و میزان دریافتی آنان در حال حاضر مشخص نمی باشد. در جدول زیر اطلاعات کامل تر آورده شده است.
مبلغ سهام عدالت فوت شدگان | |
میزان سود سهام متوفی در سال 1402 |
736 هزار تومان برای دارندگان سهام 532 هزار تومانی 1.385.000 تومان برای دارندگان سهام 1 میلیون تومانی |
میزان سود سهام متوفی در سال 1403 |
نامشخص |
لازم به ذکر است که ثبت نام تنها یکی از وراث متوفی در سایت ddn.csdiran.ir کافی بوده و کلیه وراث برای پیگیری سهام یا انتقال آن نیاز به ایجاد حساب کاربری در درگاه یکپارچه مربوطه ندارند. اما در صورت انتقال سهام، ثبت نام در سامانه سجام برای کلیه وراث ضروری بوده تا اشخاص موفق به دریافت سود شوند.
وراث باید توجه داشته باشند که در سال 1402 تنها امکان استعلام و انتقال سهام عدالت افرادی که از سال 1384 تا 31 تیر 1399 فوت شده بودند، فراهم شده و مهلت ثبت تقاضا نیز اطلاع رسانی شد. هر سال مهلت دریافت سود سهام عدالت متوفیان بر اساس تاریخ فوت تعیین شده و در حال حاضر اطلاعاتی در خصوص مهلت تقاضا در سال 1403 منتشر نشده است.
باید اشاره کرد که در سال گذشته اشخاص تا تاریخ 10 الی 17 اسفند برای ثبت درخواست انتقال سهام عدالت متوفی مهلت داشته و کسانی که پس از پایان مهلت تقاضا را به ثبت رسانده اند، در دوره بعدی از سود بهره مند می شوند. سود این وراث محفوظ بوده اما تا زمستان سال 1403 قابل اخذ نمی باشد. انتظار می رود دوره بعدی واریز سود سهام عدالت متوفی زمستان بوده و افراد تا اوایل اسفند برای طی کردن مراحل انتقال فرصت داشته باشند.
پس از گذراندن مراحل استعلام سهام متوفی و انتقال سهام، جهت مشاهده سهام عدالت با مدیریت مستقیم، می بایست وارد بخش دارا در گزارش سبد دارایی در سامانه الکترونیکی ddn.csdiran.ir شد. شیوه مشاهده سهام عدالت با مدیریت غیر مستقیم نیز آنلاین بوده و دارایی قرار است به نماد سهام عدالت استانی افراد افزوده شود.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص استعلام سهام متوفی داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: وراث باید به سایت استعلام سهام فوت شدگان ddn.csdiran.ir مراجعه کرده، در سامانه حساب کاربری ایجاد نمود و سپس برای پیگیری وضعیت یا ثبت درخواست انتقال سهام اقدام کنند. توضیحات بیشتر در مقاله ارائه شده.