برای مشاوره جزئیات وب اپلیکیشن پیش رونده
برای مشاوره جزئیات وب اپلیکیشن پیش رونده
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش تعداد اپلیکیشن ها، اکثر افراد به دنبال راهی بوده تا در فضای دستگاه های خود صرفه جویی کرده و به صورت بهینه تر به اپلیکیشن های مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. وب اپلیکیشن های پیش رونده یکی از اپلیکیشن هایی هستند که می توانند این انتظارات را برآورده سازند. اما اکنون سوال اصلی این است که وب اپلیکیشن پیش رونده چیست؟
وب اپلیکیشن پیش رونده یا PWA نوعی اپلیکیشن است که می توان با استفاده از مرورگر به آن دسترسی داشت. این اپلیکیشن ها فضای کمتری در دستگاه اشغال کرده، عملکرد بهینه تری داشته و علاوه بر آن، امکان دسترسی آفلاین هم به این اپلیکیشن ها وجود دارد. به همین دلیل ضروری است که تمامی افراد و به ویژه صاحبان وبسایت های مختلف با این نوع وب اپلیکیشن ها آشنایی داشته باشند. در ادامه این مطلب به پاسخ این که وب اپلیکیشن پیش رونده چیست و بررسی ویژگی های PWA پرداخته شده است.
وب اپلیکیشن پیش رونده چیست؟
وب اپلیکیشن های پیش رونده نوعی نرم افزار تحت وب بوده که از تکنولوژی های پیش رونده وب برای ارتقای تجربه کاربری استفاده می کنند. این اپلیکیشن ها تلاش می کنند تا ترکیبی از ویژگی های وب و اپلیکیشن های معمولی را به صورت یک جا ارائه دهند. با استفاده از PWAs، کاربران می توانند به سادگی از طریق مرورگرهای وب و بدون نیاز به نصب اپلیکیشن به آن ها دسترسی پیدا کنند. این اپلیکیشن ها دارای ظاهر و عملکردی شبیه به اپلیکیشن های معمولی بوده، اما از مزایای وب نیز بهره می برند. در ادامه این بخش درباره این که وب اپلیکیشن پیش رونده چیست بیشتر توضیح داده شده است.
در حال حاضر، نرمافزارهای تحول یافته با عنوان Progressive Web Apps) PWA) در حال پیشرفت و شناخته شدن بیشتر می باشند. این نرم افزارها به دلیل داشتن رابط کاربری آسان و منحصر به فرد، توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کرده اند. با PWA، برنامه نویسان می توانند به سادگی و بدون نیاز به چارچوب های هیبریدی، وبسایت خود را به عنوان یک نرم افزار تحت وب توسعه دهند. کاربران برای استفاده از این وبسایت ها به شکل یک اپلیکیشن، نیازی به نصب اپلیکیشن از فروشگاه های اپلیکیشن متفاوت نخواهند داشت.
اصطلاح PWA یا Progressive Web Application از سال ۲۰۱۵ و توسط شرکت گوگل معرفی شده است. PWA در واقع یک نوع وببسایت بوده که از فناوری های پیشرفته وب بهره می برد و با ارائه ظاهر و کارکردی مشابه اپلیکیشن های معمولی، تجربه کاربری بهتری فراهم می کند. به طور ساده، PWA همانند یک وب سایت است که از طریق مرورگرهای مختلفی که کاربران هم اکنون از آن ها استفاده می کنند، قابل دسترسی است. نحوه دسترسی به این وبسایت ها ساده تر بوده و خدماتی مشابه با اپلیکیشن های معمولی ارائه میدهد
ویژگی های وب اپلیکیشن پیش رونده PWA
اکنون که درباره مفهوم کلی وب اپلیکیشن های پیش رونده یا همان PWA توضیحاتی ارائه شد، شاید سوال برخی از کاربران این باشد که این وب اپلیکیشن ها چه ویژگی هایی داشته و وجه تمایز آن ها با سایر نوع از اپلیکیشن ها چیست. در ادامه این بخش برای آشنایی بیشتر کاربران با این وب اپلیکیشن ها، مهم ترین ویژگی های وب اپلیکیشن پیش رونده PWA به صورت کامل توضیح داده شده است.
اولین ویژگی وب اپلیکیشن های پیش رونده، امکان دسترسی آسان به آن هاست. افراد می توانند به راحتی و بدون نیاز به نصب هیچ گونه برنامه ای از فروشگاه های مختلف، تنها از طریق مرورگرهای خود به این وب اپلیکیشن ها دسترسی داشته باشند.
ظاهر این وبسایت ها کاملا شبیه به اپلیکیشن بوده و در واقع تمامی خدمات و امکانات یک اپلیکیشن را هم به کاربران ارائه می دهد.
مشکل تاخیر در بارگذاری در این وب اپلیکیشن ها برطرف شده و عملکرد آن ها تا حدود بسیار زیادی بهبود پیدا کرده است.
اپلیکیشن های پیش رونده یا همان PWA قابل کار در حالت آفلاین را دارند که به کاربران اجازه می دهد تا بدون دسترسی به اینترنت، از آن ها استفاده کنند. این اپلیکیشن ها قابلیت ارسال اعلان یا notification بدون باز کردن مرورگر را هم دارند.
این اپلیکیشن ها دارای امنیت بسیار بیشتری نسبت به اپلیکیشن هایی که از فروشگاه های مختلف قابل دانلود هستند، می باشند. برای دسترسی به آن ها نیازی به نصب و دانلود اپلیکیشن نیست.
در نهایت باید گفت که یکی از مهم ترین ویژگی های وب اپلیکیشن های PWA، عملکرد بسیار عالی از نظر سئو است. این وب اپلیکیشن ها برای موتورهای جستجوگر مختلف مانند گوگل قابل شناسایی بوده و به همین دلیل هم می توانند سئوی بسیار خوبی داشته باشند.
تمامی این ویژگی ها و بهبودهای عملکردی باعث شده است تا توسعه دهندگان برای توسعه نرم افزارهای جدید خود، به سراغ وب اپلیکیشن های پیش رونده بروند. در ضمن این موضوع هم فراموش نشود که این وب اپلیکیشن ها رابط کاربری بسیار ساده ای داشته و کاربران به راحتی می توانند با آن ها کار کنند.
آموزش کار با وب اپلیکیشن پیش رونده
وب اپلیکیشن های پیش رونده امروزه با رشد سریعی در حال گسترش بوده و روز به روز به کاربردها و محبوبیت آن ها افزوده می شود. بنابراین ضروری است که تمامی افراد کم کم با نحوه کار با این وب اپلیکیشن های PWA آشنا شده و بتوانند از امکانات آن ها استفاده کنند. در همین راستا در ادامه این بخش یک راهنمای کامل برای آموزش کار با وب اپلیکیشن پیش رونده ارائه شده تا افراد بتوانند به سادگی به آن ها دسترسی داشته و از وب اپلیکیشن های پیشرفته استفاده کنند.
همان طور که پیش تر هم به این موضوع اشاره شد، برای کار با وب اپلیکیشن های پیش رونده، نیازی به دانلود و نصب یک برنامه نیست. افراد تنها کافی است که یک مرورگر را انتخاب و آن را باز کنند. پیشنهاد می شود که کاربران از مرورگرهایی مانند فایرفاکس یا کروم استفاده کنند. پس از دسترسی به این مرورگرها، به راحتی می توان به سایت وب اپلیکیشن پیش رونده رفت و از امکانات آن استفاده کرد.
در مرحله بعدی باید وب سایت مورد نظر را پیدا و آدرس آن را در مرورگر وارد کرد. پس از وارد کردن آدرس یکی از وب اپلیکیشن های معتبر و دسترسی به آن در مرورگر، یک پیام تحت عنوان اضافه کردن وب اپلیکیشن به صفحه کاربری به کاربران نمایش داده می شود. کاربران می توانند با استفاده از این گزینه، میانبر برنامه را به صفحه اصلی دستگاه خود اضافه کرده و به راحتی به آن دسترسی داشته باشند.
پس از انجام مراحل فوق، افراد می توانند به راحتی به هر وب اپلیکیشنی که خواستند، دسترسی داشته باشند. امکانات، خدمات، رابط کاربری و بسیاری از نکات دیگر درباره وب اپلیکیشن های مختلف می تواند با یک دیگر متفاوت باشد، اما در نهایت باید گفت که نحوه دسترسی به تمامی این وب اپلیکیشن ها یکسان بوده و افراد می توانند بدون هیچ مشکلی، تنها از طریق مراحلی که ذکر شد به آن ها دسترسی داشته باشند.
بهترین وب اپلیکیشن های پیش رونده
وب اپلیکیشن های پیش رونده نیازی به نصب برنامه به صورت قدیمی و از طریق فروشگاه های اپلیکیشن مختلف نداشته، در نتیجه فضای کمتری هم در دستگاه های افراد اشغال کرده و بی شک محبوبیت بیشتری نسبت به سایر اپلیکیشن ها دارند. اما شاید برای بسیاری از کاربران اکنون این سوال به میان آمده باشد که بهترین وب اپلیکیشن های پیش رونده کدام اند؟ در حال حاضر بسیاری از برنامه های محبوب و پر کاربرد به صورت وب اپلیکیشن های PWA در دسترس مردم قرار دارند. در ادامه این بخش می توان برخی از آن ها را مشاهده کرد.
در ابتدا باید گفت که در حال حاضر، تمامی وب اپلیکیشن های معروفی که در دسترس کاربران قرار گرفته اند، یک نسخه اپلیکیشن قابل نصب درفروشگاه های اپلیکیشن مختلف هم دارند. اما دسترسی به نسخه وب اپلیکیشن آن ها هم برای کاربرانی که نمی خواهند فضای دستگاه خود را پر کرده یا صرفا می خواهند تا از نسخه دسکتاپ استفاده کنند هم امکان پذیر است. در ادامه برخی از این وب اپلیکیشن ها ارائه شده است.
بهترین وب اپلیکیشن های پیش رونده | |
Elganza | |
spotify | Adidas |
starbucks | X |
Aliexpres | BMW |
Rooted Objects | Stance |
Trivago | Microsofr office |
وب اپلیکیشن هایی که در جدول فوق به آن ها اشاره شد، در سال های گذشته بیشترین کاربر را در بین وب اپلیکیشن های موجود در بازار داشتند. ویژگی های PWA های بالا باعث شده است تا از زمان طراحی آن ها تا به امروز، درآمد بیشتری برای توسعه دهندگان خود داشته باشند. کاربران زیادی هر ساله به راحتی و بی هیچ مشکلی از این وب اپلیکیشن ها استفاده می کنند. وب اپلیکیشن های دیگری هم در بستر اینترنت در دسترسی کاربران قرار داشته که می توانند با توجه به نیازهای خود به آن ها دسترسی داشته باشند.
دانلود وب اپلیکیشن پیش رونده
در طی این مقاله بارها به این موضوع اشاره شد که یکی از ویژگی های PWA، عدم نیاز به نصب برنامه های مختلف از فروشگاه های اپلیکیشن برای استفاده از آن هاست. همین مورد، یکی از دلایل اصلی محبوبیت این برنامه است. بسیاری از کاربران نمی توانند فضای دستگاه خود را با ده ها اپلیکیشن مختلف اشغال کنند. اما همچنان به استفاده از آن ها نیاز دارند. وب اپلیکیشن ها باعث می شوند که این دسته از کاربران، به راحتی و بدون هیچ مشکلی به این خواسته خود برسند.
برای دسترسی به وب اپلیکیشن های PWA باید حتما وارد مرورگر شد و آدرس مربوط به وب اپلیکیشن را وارد کرد. اما این موضوع ممکن است که برای برخی از افراد کمی سخت باشد. در این صورت یک روش برای دانلود وب اپلیکیشن پیش رونده روی گوشی تلفن یا هر دستگاه دیگری وجود دارد. افراد باید پس از مراجعه به سایت این وب اپلیکیشن ها، میانبر دسترسی به آن ها را به صفحه اصلی دستگاه خود اضافه کنند. در این صورت می توانند به راحتی و در هر زمانی به اپلیکیشن مورد نظر خود دسترسی داشته باشند.
کاربران این نکته را در نظر بگیرند که نحوه اضافه کردن وب اپلیکیشن ها به صفحه اصلی دستگاه های مختلف، با توجه به سیستم عامل و برند دستگاه می تواند متفاوت باشد. اما اکثر اوقات، می توان به پیدا کردن گزینه Share در مرورگر، گزینه Add to Homescreen را مشاهده کرد. با انتخاب این گزینه، وب اپلیکیشن مورد نظر به صفحه اصلی اضافه شده و افراد می توانند به راحتی و هر زمانی که خواستند از آن ها استفاده کنند.
تبدیل سایت به وب اپلیکیشن پیش رونده
اکنون که به طور کلی درباره ماهیت و ویژگی های PWA صحبت شد، شاید بسیاری از کاربران به فکر این باشند که چگونه می توان سایت را به وب اپلیکیشن تبدیل کرد؟ همان طور که در بخش بهترین وب اپلیکیشن ها اشاره شد، PWA می تواند رضایت کاربران را بالاتر برده و باعث پیشرفت کسب و کار شود.
بنابراین چندان هم دور از انتظار نیست که بیشتر کسب و کارها به فکر تبدیل سایت خود به وب اپلیکیشن باشند. در همین راستا در ادامه این بخش درباره تبدیل سایت به وب اپلیکیشن پیش رونده توضیحات بیشتری ارائه شده است.
در ابتدا افراد باید از مهارت های لازم برای تبدیل سایت به وب اپلیکیشن آگاهی کامل داشته باشند. برای این که بتوان عملیات های لازم را انجام داده و سایت را به یک PWA تبدیل کرد، نیاز است که افراد در زمینه های زیر یک تسلط کلی داشته باشند.
اشنایی با HTML و CSS
آشنایی با JavaScript
توانایی پیاده سازی Service Worker برای کار در حالت آفلاین و کش کردن منابع
توانایی ایجاد Manifest
آشنایی با طراحی سایت و بهینه سازی رابط کاربری آن برای دستگاه های مختلف
آشنایی با سئو برای بهینه کردن وب اپلیکیشن در موتورهای جستجو
در صورتی که افراد این اطلاعات را داشته و قصد دارند تا وبسایت خود را به یک وب اپلیکیشن تبدیل کنند،
باید ابتدا سایت را انتخاب کرده، یک فایل Manifest ایجاد کرده و سپس Service Worker را پیاده کنند. پس از انجام این کار باید از کاربردی بودن طراحی سایت هم اطمینان حاصل کرد. سپس باید در خدمات PWA ثبت نام کرد تا موارد بهینه سازی و Lighthouse طبق استانداردهای PWA بهره مند شد. پس از انجام این مراحل، می توان تست و عیب یابی را انجام داده و در صورت عملکرد مناسب سایت، آن را به کاربران معرفی کرد.
مزایا و معایب وب اپلیکیشن پیش رونده
در این مقاله درباره مفهوم کلی و ویژگی های PWA و نحوه تبدیل سایت به وب اپلیکیشن رونده اطلاعات زیادی داده شد. اکنون سوال اصلی این است که آیا تبدیل سایت به PWA به نفع صاحبان سایت است یا این که آیا سرمایه گذاری در PWA می تواند سودمند باشد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات، ابتدا باید با تمامی جوانب PWA آشنا شد و آن ها را با توجه به نوع سایت و شرایط آن سنجید. در همین راستا در ادامه این بخش، به بررسی مزایا و معایب وب اپلیکیشن پیش رونده پرداخته شده است.
مزایای وب اپلیکیشن های پیش رونده | معایب وب اپلیکیشن های پیش رونده |
کاربران می توانند بدون نیاز به نصب اپلیکیشن از آن استفاده کنند | محدودیت های API |
امکان کار با این اپلیکیشن ها در حالت آفلاین وجود دارد | ممکن است از برخی از مرورگرها پشتیبانی نکند |
تجربه کاربری بهتر و دسترسی راحت تر به اعلان ها | محدودیت های مرورگر در ذخیره اطلاعات این اپلیکیشن ها |
استفاده کمتر از حافظه و فضای گوشی | تعداد محدود وب اپلیکیشن های در دسترس |
سئوی بهتر نسبت به اپلیکیشن های معمولی | برای برخی از عملکردهای آن، همواره به اینترنت نیاز است |
امکان آپدیت و بروزرسانی آسان |
همان طور که در جدول فوق مشاهده می شود، این وب اپلیکیشن های پیش رونده علاوه بر مزایا، یک سری معایب هم دارند. بنابراین افرادی که قصد دارند تا وب سایت خود را به یک وب اپلیکیشن پیش رونده PWA تبدیل کنند، باید حتما تمامی جوانب مربوط به این وب اپلیکیشن ها را سنجیده و سپس برای تبدیل سایت خود اقدام کنند. برای نتیجه گیری هر چه بهتر از این وب اپلیکیشن های پیش رونده، توصیه می شود که افراد حتما از یک فرد حرفه ای و آشنا با تمامی مبانی مربوطه کمک بگیرند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص وب اپلیکیشن پیش رونده داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.