اگر در خصوص حالت جیلبریک آیفون سوالی دارید
اگر در خصوص حالت جیلبریک آیفون سوالی دارید
عمده دلیل محبوبیت گوشی های آیفون به سیستم عامل آن بر می گردد. با این حال امنیت بالای این سیستم عامل محدودیت هایی را در استفاده از آن برای کاربران ایجاد کرده است و مانند اندروید کاربر نمی تواند برنامه ای را خارج از اپ استور نصب کند مگر آنکه شناسه گوشی خود را به عنوان توسعه دهنده در سایت اپل ثبت کند. حالت جیلبریک آیفون روشی برای دور زدن محدودیت های آیفون بوده که با انجام آن کاربر می تواند محدودیت های سیستم عامل را دور زده و به راحتی می تواند همانند یک گوشی اندرویدی گوشی خود را شخصی سازی کند.
ممکن برخی از کاربران با حالت جیلبریک آیفون و نحوه حذف آن آشنایی نداشته باشند. به همین دلیل در این مقاله ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که جیلبریک آیفون چیست؟ سپس در بخش های بعد آموزش jailbreak کردن و آپدیت اپل پس از آن ارائه خواهد شد. همچنین در ارتباط با مزایا و معایب جیلبریک آیفون و نرم افزار سیدیا پس از آن مطالبی شرح داده شده است.
جیلبریک آیفون چیست؟
جیلبریک آیفون چیست؟ در پاسخ می توان گفت که حالت جیلبریک آیفون فرایندی می باشد که با انجام آن کدهای امنیتی سیستم عامل ios شکسته شده و محدودیت های استفاده آن توسط کاربر از بین می رود. با انجام این کار امنیت سیستم عامل به شدت پایین می آید و در مقابل بدافزارها بسیار ضعیف می شود. اما در مقابل می توان لذت استفاده از ios را دوچندان کرد و به ویژگی های بسیاری به سیستم عامل ios اضافه کرد.
اولین و مهمترین محدودیت اپل امکان نصب برنامه ها فقط از طریق مراجعه به برنامه اپ استور بوده و کاربر نمی تواند با استفاده از فایل نصبی و یا از طریق مرورگر برنامه دلخواه خود را نصب کند. در حالی که جیلبریک کردن آیفون این امکان را به سیستم عامل اضافه می کند. از طرف دیگر پرداخت هزینه های گزاف برای خرید اشتراک استورهای ایرانی از بین می رود و کاربر می تواند به راحتی هر برنامه ای را بر روی گوشی خود نصب کند بدون آنکه دغدغه از کار افتادن آن را داشته باشد.
امکان دسترسی به فایل های سیستمی و ویرایش آنها از دیگر قابلیت هایی است که حالت جیلبریک آیفون برای کاربران به ارمغان می آورد. امکان نصب برنامه های هک شده و مود شده نیز با جیلبریک کردن آیفون برای کاربر حاصل می شود و می توان برنامه های بسیاری را در گوشی خود نصب کرد. با این حال فرایند جیلبریک کردن آیفون یک فرآیند تخصصی بوده و لازم است که کاربر آشنایی کافی با ابزارهای جیلبریک آیفون و نحوه حذف آن داشته باشد. در غیر اینصورت، ممکن است اطلاعات گوشی خود را از دست داده و حتی مجبور به ریستور کردن گوشی خود شود. در ادمه آموزش jailbreak کردن ارائه خواهد شد.
آموزش جیلبریک کردن آیفون
در ابتدای امر باید گفت که جیلبریک آیفون با توجه به شماره و نسخه سیستم عامل انجام می شود. معمولا ابرزارهای جیلبریک بر روی طیف محدودی از نسخه های ios کار می کنند و نمی توان انتظار داشت با یک ابزار بتوان تمامی نسخه های ios را جیلبریک کرد و ممکن است با اپدیت سیستم عامل جیلبریک غیرفعال شود، زیرا اپل همواره در پی بستن راه های جیلبریک می باشد. در ادامه آموزش جیلبریک کردن آیفون ارائه خواهد شد.
جیلبریک گوشی های آیفون به دو صورت پایدار و موقت انجام می شود. در نسخه های قدیمی به دلیل داشتن ضعف های امنیتی جیلبریک گوشی به صورت دائمی صورت می گرفت به این معنا که با خاموش و روشن شدن گوشی جیلبریک غیرفعال نمی شد. در روش موقت با روشن و خاموش شدن گوشی، جیلبریک غیرفعال شده و کاربر می بایست مجددا گوشی خود را جیلبریک کند. در نسخه های جدید سیستم عامل ios فعلا راه حلی برای جیلبریک دائم و پایدار سیستم عامل وجود ندارد و می بایست از روش های موقت استفاده کرد.
جیلبریک آیفون می توند از طریق نصب ابزار جیلبریک بر روی گوشی و یا از طریق نصب ابزار از طریق کامپیوتر انجام شود. در حال حاضر با توجه به اینکه نسخه ios17 به تازگی منتشر شده، ابزار جیلبریک آن منتشر نشده است و ابزارهای کمی برای جیلبریک نسخه های ios16 نیز وجود دارد، در حالی که ابزارهای زیادی برای جلبریک نسخه های ios 15 به پایین وجود دارد.
با توجه به اینکه روش انجام جیلبریک گوشی های آیفون با توجه به ابزار مورد استفاده ممکن است متفاوت باشد، امکان توضیح تمامی روش ها وجود ندارد. راحت ترین روش انجام جیلبریک استفاده از برنامه unc0ver می باشد که با مراجعه به سایت unc0ver.dev کاربر می تواند آن را بر روی گوشی خود نصب کرده و با یک کلیک گوشی خود را جیلبریک کند. اما کاربر توجه داشته باشد که تنها نسخه های ios 11 تا ios 14.8 توسط این ابزار قابل جیلبریک شدن می باشند.
با توجه به اینکه در حال حاضر بیشتر گوشی های آیفون دارای ios 15 به بالا هستند و استفاده از نسخه های قبلی منسوخ شده است، در ادامه این بخش با نحوه جیلبریک ios 15 تا ios 16.6 با استفاده از ابزار Palera1n پرداخته خواهد شد. بدین منظور ابتدا لازم است کاربر برنامه 3utools را نصب نماید. سپس یک فلش با ظرفیت حداقل 2 گیگابایت را به کامپیوتر خود وصل نماید. کاربر توجه داشته باشد که بر روی فلش خود اطلاعات اضافه ای نداشته باشد. سپس برنامه 3utools را اجرا کند. مطابق شکل زیر در صفحه اصلی بر روی منو toolbox کلیک کند و jailbreak را انتخاب نماید.
در ادامه بر روی USB Jailbreak کلیک کند.
در ادامه بر اساس معماری پردازنده گوشی خود یک نسخه از Palera1n را انتخاب کند در صورتی که کاربر نمی داند که معماری پردازنده گوشی وی چیست، تنها کافی است مدل آن را در اینترنت جستجو نماید.
در نهایت فلش کاربر فرمت شده و یک نسخه بوتیبل شده از ابزار Palera1n روی آن نصب می شود. در مرحله بعد ویندوز را رستارت کرده و فلش را بوت نماید. با بوت شدن فلش طبق شکل زیر Palera1n را انتخاب کند.
در مرحله بعد طبق شکل زیر گزینه 2 یعنی option را انتخاب کند.
با استفاده از دکمه space گزینه Create Faksfs را انتخاب کند و برای گوشی هایی که دارای فضای حافظه 16 گیگابایت می باشند، حتما گزینه Create BindFS را انتخاب کرده و با دکمه enter تغییرات را ثبت کند.
حال گوشی را به کامپیوتر وصل کرده و حتما قفل صفحه نمایش (پین کد، اثر انگشت و فیس آیدی) را غیرفعال کند. و بر روی start کلیک کند.
در مرحله بعد گوشی به حالت recovery mode می رود.
کاربر باید طبق دستوراتی که بر روی صفحه نمایش نشان داده شده است عمل کند. همانطور که در شکل زیر نیز نمایش داده شده است می بایست گوشی به حالت DFU برده شود به همین منظور در گوشی های IPHONE 6 و IPHONE6S با گرفتن همزمان کلید هوم و دکمه پاور به مدت 4 ثانیه و سپس برداشتن انگشت خود از روی دکمه پاور (دکمه هوم را رها نکند) گوشی به حالت DFU می رود. در گوشی های IPHONE 7 و بالاتر چون دکمه هوم حذف شده است از دکمه کاهش صدا به جای آن استفاده کند.
بعد از رفتن گوشی به حالت DFU فرایند جیلبریک به صورت خودکار انجام می شود.
بعد از انجام مراحل فوق گوشی کاربر ریستارت می شود و لازم است مجددا کامپیوتر خود را رستارت کرده و فلش خود را دوباره بوت یا راه اندازی کند تا مجددا منوی ابزار Palera1n نمایش داده شود. برای انجام بخش دوم جیلبریک می بایست دوباره روی START کلیک کند و برای بردن گوشی به حالت DFU مراحل قبلی را تکرار کند. بعد از بوت شدن گوشی 30 ثانیه صبر کند تا ایکون Palera1n نشان داده شود.
بر روی Sileo کلیک کند تا محیط جیلبریک برای کاربر نصب شود. Sileo یک ابزار جیلبریک است که منابع بسیار زیادی از توییک ها و فایل های جیلبریک را در خود دارد و می تواند توسط آن انواع توییک ها را نصب کند.
آپدیت اپل پس از jailbreak
همانطور که اشاره شد جیلبریک گوشی های آیفون با توجه به شماره نسخه سیستم عامل آن متفاوت می باشد و ممکن است برای یک آپدیت خاص از یک سیستم عامل، ابزاری برای جیلبریک کردن آن وجود نداشته باشد و یا نحوه جیلبریک کردن آن متفاوت باشد. به همین دلیل افرادی که علاقه مند به جیلبریک کردن گوشی خود هستند بهتر است که اقدام به آپدیت اپل پس از jailbreak نکنند.
دلیل آپدیت نکردن اپل پس از حالت جیلبریک آیفون این است که به احتمال بسیار زیاد پس از آپدیت گوشی آیفون، گوشی از حالت جیلبریک خارج می شود و چون عموما برگشت از یک سیستم عامل جدید به نسخه قبلی توسط اپل بسته می شود، ممکن است کاربر دیگر نتواند گوشی خود را جیلبریک کند. و یا در صورتی که نسخه جدید فاقد ابزار جیلبریک باشد باید منتظر بماند که ابزار جیلبریک برای نسخه آپدیت شده سیستم عامل کاربر منتشر شود.
عموما افرادی که همواره گوشی آیفون خود را جیلبریک می کنند تنها در صورتی سیستم عامل گوشی خود را آپدیت می کنند که مطمئن شوند ابزار جیلبریک برای نسخه جدید سیستم عامل مد نظر آن ها منتشر شده و به درستی کار می کند. لذا بهتر است افرادی که برای اولین بار است گوشی خود را جیلبریک می کنند تا حد امکان از آپدیت سیستم عامل گوشی خود صرفه نظر کنند تا جیلبریک گوشی آنها از بین نرود.
نحوه حذف جیلبریک آیفون
با توجه به اینکه افراد زیادی بعد از جیلبریک کردن سیستم عامل ios با خطاها و باگ های نرم افزاری مواجه می شوند ممکن است بخواهند به طور کل جیلبریک گوشی خود را پاک کرده و گوشی خود را همانند روز اول در بیاورند. به همین منظور در ادامه این بخش به نحوه حذف جیلبریک آیفون پرداخته خواهد شد.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، با خاموش و روشن شدن گوشی جیلبریک های موقت غیرفعال می شوند، اما فایل ها و تغییرات انجام شده برروی سیستم عامل همچنان پابرجاست و کاربر برای حذف حالت جیلبریک آیفون باید از طریق برنامه جیلبریک نصب شده بر روی گوشی یا ابزارهای نصبی بر روی فلش آن را حذف کند.
برای مثال چون در این مقاله از ابزار Palera1n برای جیلبریک استفاده شد، برای نحوه حذف جیلریک می بایست مجدد فلش بوتیبل شده را اجرا کرده و در منوی option تیک گزینه Restore rootFS را در حالت روشن قرار داده و همانند مراحل قبلی که برای جیلبریک آیفون توضیح داده شد گوشی را به حالت dfu برده و بر روی start کلیک کند. در این حالت جیلبریک گوشی به طور کامل حذف می شود.
مزایا و معایب جیلبریک آیفون
با اینکه حالت جیلبریک آیفون معایبی نظیر پایین آمدن امنیت دستگاه و ایجاد اختلالات نرم افزاری را در پی دارد اما جیلبریک کردن آن نیز مزایای بسیاری نظیر استفاده رایگان از برنامه های پولی، امکان هک برنامه ها و اضافه کردن ویزگی های جدید به آن ها، امکان نصب برنامه ها از منابعی غیر از اپ استور و... را نیز درپی دارد.
حالت جیلبریک آیفون موجب از بین رفتن گارانتی آن می شود چیزی که برای ایرانی ها چندان مهم نیست، زیرا استفاده از گارانتی آیفون در ایران برای کاربران امکان پذیر نیست. از طرف دیگر افزایش مصرف باتری و امکان از بین رفتن اطلاعات دستگاه در حین جیلبریک وجود دارد و این ریسکی است که فرد باید قبول کند. هرچند که جیلبریک کردن آیفون در ظاهر پیامدهای مخربی دارد اما نمی توان منکر آن شد که کار با گوشی جیلبریک شده بسیار لذت بخش است.
علاوه مزایای گفته شده امکان شخصی سازی دستگاه و تغییر در رابط کاربری تم ها و فونت ها چیزی است که کاربران آیفون هیچوقت آن را تجربه نکرده اند در حالی که با جیلبریک کردن آیفون این موارد به سادگی انجام پذیر است. به طور کلی با آگاهی از مزایا و معایب جلیبریک آیفون، بهتر است در صورتی که کاربر قصد جیلبریک آیفون خود را دارد ازیک فرد متخصص کمک گرفته تا ریسک های مربوط به حالت جیلبریک آیفون را به حداقل برساند.
نرم افزار سیدیا پس از جیلبریک آیفون
بعد از جیلبریک کردن آیفون یک برنامه جدید بر روی گوشی کاربر نصب می شود. این برنامه با توجه به نظر توسعه دهنده ابزار جیلبریک بر روی گوشی نصب می شود. برای مثال در صورتی که از ابزارPalera1n برای جیلبریک استفاده شود، برنامه sileo بر روی گوشی نصب می شود و در صورتی که از checkra1n و unc0ver استفاده شود، برنامه cydia بر روی گوشی نصب می شود.
در واقع این برنامه ها حاوی منابع بسیار زیادی از توییک ها و فایل های کرک اپلیکیشن ها هستند که کاربر می تواند آن ها را نصب کرده و امکانات زیادی را به اپلیکیشن های خود اضافه کند. برای مثال در نرم افزار سیدیا پس از جیلبریک آیفون کاربر می تواند با جست و جوی توییک insta rocket و نصب آن قابلیت دانلود استوری ها، پست ها و لایو ها را به برنامه اینستگرام بیاورد و در کنار آن بتواند استوری ها و پیام های افراد به صورت مخفیانه و بدون تیک خوردن ببیند.
به عنوان یک مثال دیگر از نرم افزار سیدیا پس از جیلبریک آیفون، کاربر می تواند با نصب توییک app hacks پرداخت های درون برنامه ای برخی از از اپلیکیشن ها را غیر فعال کند و از قابلیت های پولی به رایگان استفاده کند. سیدیا و برنامه های مشابه آن حاوی تعداد زیادی از توییک ها و ابزارهای هک بوده که کاربر می تواند حتی منابع جدیدی را نیز به صورت دستی به آن اضافه کند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص حالت جیلبریک آیفون داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام در این مقاله راهنمای تصویری نحوه jailbreak کردن آیفون قرار داده شده است.
پاسخ مشاور: سلام حالت جیلبریک آیفون فرایندی می باشد که با انجام آن کدهای امنیتی سیستم عامل ios شکسته شده و محدودیت های استفاده آن توسط کاربر از بین می رود.