برای مشاوره نحوه استعلام سامانه چک در راه
برای مشاوره نحوه استعلام سامانه چک در راه
با توجه به قانون اصلاح چک به منظور جلوگیری از کلاهبرداری و صدور چک های بلامحل در حال حاضر داوطلبان حق استفاده از دسته چک های کاغذی به دستور بانک مرکزی ندارند و می بایست از چک های صیادی بانک مرکزی استفاده نمایند. از این رو سامانه های مختلفی در جهت کمک به استعلام چک های صیادی منتشر شده راه اندازی شد تا داوطلبان بتوانند از وضعیت چک های صادر شده مطلع شوند.
یکی از سامانه های راه اندازی شده در راستای استعلام چک، سامانه چک در راه می باشد. در حال حاضر ممکن است این سوال که سامانه چک در راه چیست؟ ذهن متقاضیان را درگیر کند. در واقع منظور از چک در راه، چک های صادر شده ای که هنور تاریخ وصول آن ها فرا نرسیده است. بنابراین، از آنجا که نحوه استعلام چک های در راه دغدغه بسیاری از داوطلبان صادر کننده و گیرنده چک می باشد قصد داریم در ادامه به سوال سامانه چک در راه چیست؟ پاسخ دهیم و نحوه ورود به سامانه چک در راه و نیز نحوه استعلام چک صادر شده را توضیح دهیم.
سامانه چک در راه چیست
طبق تصویب قانون صدور چک صیادی توسط بانک مرکزی، داوطلبان می توانند از طریق سامانه صیاد بعد از احراز هویت نسبت به دریافت چک صیادی اقدام نمایند. در گذشته متقاضیان می بایست با مراجعه به بانک مورد نظر خود نیز دسته چک مربوطه را دریافت می کردند، اما به دلیل افزایش امنیت و نیز کاهش کلاهبرداری، فرآیند صدور چک تنها از طریق سامانه صیاد و تحت نظارت بانک مرکزی صورت می گیرد و نیز بانک های دیگر هیچ دخالتی در این زمینه ندارند.
در جهت تاکید بر ضمانت اجرایی و نیز جلوگیری از ایجاد چک های برگشتی امکان استعلام چک صادرشده از طریق سامانه یکپارچه اینترنتی صیاد وجود دارد. به همین منظور در راستای افزایش امنیت و اطلاع رسانی بیشتر در خصوص چک های صادر شده نیز سامانه دیگری با نام سامانه چک در راه ایجاد شده تا داوطلبان بتوانند پیگیری های لازم را در مورد چک های صادر شده انجام دهند.
استعلام چک های صیادی در سامانه صیاد به معنای استعلام و پیگیری وضعیت صادرکننده چک می باشد و متقاضیان می توانند با ورود به این سامانه از تعداد چک های برگشتی و نیز وضعیت عملکرد مالی فرد صادر کننده چک مطلع شوند. با این وجود سامانه چک های در راه چیست؟ این سوالی است که اغلب داوطلبان به دنبال پاسخی برای آن می باشند. در ابتدا باید توضیح داد که چک های در راه همان چک های صادر شده ای می باشند که هنوز تاریخ وصول و یا سر رسید آن ها نرسیده است.
به همین دلیل جهت استعلام چک های در راه سامانه اینترنتی مجزایی با نام سامانه چک های در راه در نظر گرفته شده است تا داوطلبان بتوانند با ورود به این سامانه از تعداد چک های صادر شده که هنوز تاریخ وصول آن ها فرا نرسیده مطلع شوند. به عبارتی متقاضیان دریافت کننده چک می توانند از تعداد و مبالغ چک های تسویه نشده داوطلب صادر کننده چک با خبر شوند.
نحوه ورود به سامانه چک در راه
بانک مرکزی بعد از اجرایی نمودن قانون صدور چک صیادی امکان استعلام چک های صادر شده را برای کلیه داوطلبان دریافت کننده چک فراهم نموده است و اعلام کرده که علاوه بر استعلام چک های برگشتی نیز باید چک های تسویه نشده صادر کننده نیز قابل استعلام باشد. به همین منظور در طی عملیات های مکرر جهت راه اندازی سامانه جدیدی با عنوان سامانه چک های در راه و نیز رفع مشکلات احتمالی، معاون فناوری بانک مرکزی اعلام نمود که این سامانه در سال جاری در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
در حال حاضر طبق گفته معاون فناوری بانک مرکزی دسترسی به سامانه چک در راه امکان پذیر نمی باشد و همچنان اصلاحات مربوط به رفع اشکالات به وجود آمده در حال انجام است و نمی توان زمان دقیقی را برای ورود به سامانه چک در راه اعلام نمود، اما بر اساس توضیحات ارائه شده می توان احتمال داد که در طی دو الی سه هفته دیگر در سال جاری سامانه چک های در راه راه اندازی شود.
همان طور که امکان ورود به سامانه چک در راه برای متقاضیان وجود ندارد؛ داوطلبان می توانند با ورود به سایر سامانه های در دسترس از وضعیت چک صادر شده در خصوص تعداد چک های برگشتی مطلع شوند. در واقع متقاضیان می توانند از طریق کد 16 رقمی درج شده بر روی چک دریافتی نسبت به استعلام چک صیادی مورد نظر اقدام کنند.
در واقع با ورود به سامانه های استعلام چک داوطلبان می توانند از جزئیات مربوط به تعداد چک هایی که صادر کننده موفق به وصول آن ها نشده و نیز برگشتی می باشند؛ مطلع شوند. همچنین، با راه اندازی سامانه چک های در راه متقاضیان می توانند از تعداد چک هایی که هنوز تاریخ وصول آن ها نرسیده است با خبر شوند.
نحوه استعلام چک های در راه
سامانه های متعددی از سوی بانک مرکزی جهت استعلام چک های صیادی در نظر گرفته شده است تا داوطلبان در صدور و نقل و انتقال چک دیگر نگرانی در این زمینه نداشته باشند. در واقع با انتشار چک های صیادی و نیز اختصاص کد 16 رقمی مختص به هر چک صادر شده امکان استعلام برای هر فرد وجود دارد. از آنجا که سامانه استعلام چک های در راه در حال حاضر در دسترس نمی باشد، نمی توان به طور دقیق توضیحی در مورد نحوه ورود و استعلام چک های در راه ارائه داد.
به همین منظور با راه اندازی سامانه چک های در راه در این مقاله به نحوه استعلام چک های صادر شده ای که هنوز تاریخ سر رسید آن ها فرا نرسیده پرداخته می شود. به محض صدور چک، دریافت کننده می تواند از چک صیادی مورد نظر از طریق دو سامانه مجزا استعلام بگیرد.
به دلیل اینکه کلیه اقدامات مربوط به استعلام چک های صادر شده از طریق دو سامانه صیاد بانک مرکزی و نیز سامانه ساد 24 انجام می شود، احتمال دارد نحوه استعلام چک های در راه نیز با ورود به دو سامانه مذکور صورت گیرد. لذا در ادامه به نحوه استعلام چک در هر دو سامانه پرداخته شده است.
جهت استعلام چک از طریق سامانه صیاد داوطلبان می توانند به آدرس سایت بانک مرکزی cbi.ir مراجعه کرده و گزینه " نظام های پرداخت و زیر ساخت" را انتخاب کنند.
سپس می بایست داوطلبان بر روی استعلام چک کلیک کنند تا بتوانند با انتخاب هر یک از گزینه های ارائه شده مربوط به استعلام چک اقدامات لازم را انجام دهند. با استعلام چک داوطلبان می توانند از مبلغ مسدود شده حساب بانکی بابت چک برگشتی و نیز وضعیت اعتباری و عملکرد مالی داوطلب صادر کننده چک مطلع شوند.
همچنین، به دلیل وجود مشکل مفقودی و نیز سرقت برای چک های صادر شده سامانه ساد 24 در اختیار متقاضیان قرار گرفته است تا این افراد بتوانند با ثبت کد مختص به چک های مفقودی و سرقتی در این سامانه از نقل و انتقال آن ها در بازار جلوگیری نمایند. در ادامه راهنمای تصویری نحوه استعلام چک سرقتی و مفقودی ارائه شده است.
برای استعلام چک های سرقتی یا مفقودی ابتدا داوطلبان باید شماره شبا و شماره سریال چک را وارد کنند.
در صورتی که متقاضیان از نحوه پیدا کردن شماره سریال و شماره شبا بر روی چک اطلاعی ندارند در ادامه مطابق تصویر زیر داوطلبان می توانند از روی چک صادر شده شماره شبا و سریال را پیدا کنند و در سامانه sad24.ir وارد کنند.
علاوه بر مراجعه غیر حضوری به دو سامانه ذکر شده داوطلبان می توانند برای تعیین اعتبار صادر کننده چک نیز به سر شماره 4040701701 پیامک ارسال کنند تا بتوانند از تعداد ومبلغ چک های برگشتی و نیز چک های در راه مطلع شوند. در ضمن این افراد می توانند در ابتدا برای دریافت راهنمای این سرویس پیامکی عدد 1 را به شماره ذکر شده ارسال نمایند.
به دلیل تعاملات اینترنتی بین بانک ها و نیز دستگاه های قضایی نیز سامانه ای جهت انجام امور مربوط به رفع مسدودی حساب های بانکی راه اندازی شده است. جهت اطلاع از سامانه سیاق بانک مرکزی پیشنهاد می شود داوطلبان از طریق لینک مقاله زیر توضیحات ذکر شده در خصوص این سامانه را کامل مطالعه نمایند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص سامانه چک در راه و نحوه استعلام چک های در راه را داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام بله.
پاسخ مشاور: سلام در این مقاله راهنمای تصویری ورود به سامانه چک در راه ارائه شده است.
پاسخ مشاور: سلام سامانه چک در راه برای چک هایی که تاریخ سر رسید و وصول آن ها نرسیده باشد؛ توسط بانک مرکزی راه اندازی شده است.