اگر در خصوص راه اندازی سایت سوالی دارید
اگر در خصوص راه اندازی سایت سوالی دارید
در حال حاضر دنیای بزرگ اینترنت به جایگاه مناسبی برای رشد و دیده شدن کسب و کارها و تجارت مبدل شده است. این در حالی است که تمامی کسب و کارها در کنار عرضه کالا و خدمات خود تمایل به حضور در دنیای دیجیتال دارند. ساخت سایت اینترنتی علاوه بر رشد بازدید سایت باعث افزایش فروش و ارائه خدمات به مشتریان می شود.
امروزه برای تمامی کسب و کارهای جدید و حتی کسب و کارهای سنتی راه اندازی سایت دارای اهمیت بالایی است. تمامی صاحبان کسب و کار می توانند در صورت اطلاع از روش های ساخت سایت، شخصا سامانه خودشان را راه اندازی کرده و یا شخص دیگری این کار را انجام دهد. ساخت سایت بسته به نوع کاربری سایت و امکانات مورد نظر مشتری ممکن است دارای هزینه متفاوتی باشد. در این مقاله برای آشنایی مخاطبان تولید کاملی درباره طراحی سایت و انواع روش های ساخت سایت و همچنین هزینه طراحی سایت ارائه شده است.
روش های راه اندازی انواع سایت
انواع سایت های اینترنتی از نظر نوع ساختار و کاربرد شامل وب سایت های فروشگاهی مثل سایت آمازون، وبلاگ ها، وب سایت های آموزشی، سایت های اشتراک فیلم و عکس و وب سایت های شخصی در دسته بندی های داینامیک، استاتیک و وب سایت های متحرک قرار می گیرند. در ادامه ویژگی های این دسته مورد بررسی قرار می گیرد.
وب سایت های استاتیک: با استفاده از زبان html، Css و جاوا اسکریپت طراحی شده و بروز رسانی آنها بایستی توسط یک طراح حرفه ای سایت انجام شود. از طرفی به علت داشتن حجم کد پایین تر نسبت به سایت های داینامیک دارای سرعت بارگذاری بالا و سئو راحت تر است.
وب سایت های داینامیک: دارای یک پنل مدیریتی مانند وردپرس هستند که ویرایش و ارسال مطالب و همچنین اعمال تغییرات و بروز رسانی ها توسط صاحب سایت انجام می شود.
وب سایت های متحرک: به دلیل گرافیک بالا و قابل درک نبودن برای موتورهای جستجو دارای سئو بدی هستند که معمولا در ایران چندان طرفدار ندارند. طراحی و بروز رسانی این نوع از سایت ها تنها توسط طراح سایت حرفه ای انجام می شود.
طراحی و ساخت سایت را می توان از طریق سایت ساز، سیستم مدیریت محتوا و یا از طریق برنامه نویسی انجام داد. هر کدام از این روش ها دارای مزایایی است که در ادامه این بخش توضیحاتی درباره روش های ساخت سایت با استفاده از این ابزار ارائه شده است.
راه اندازی سایت با سایت ساز و فروشگاه ساز: برخی از شرکت های ارائه دهنده خدمات سایت ابزارهای سایت ساز و فروشگاه ساز آنلاین را در اختیار کاربر می گذارند که از طریق درج اطلاعات می توان مراحل ساخت سایت را انجام داد. این روش معمولا توسط افرادی انجام می شود که قصد دارند مدیر وب سایت شخصی خود باشند و بدون نیاز به طراح سایت مراحل ساخت سایت را انجام دهند.
راه اندازی سایت با سیستم مدیریت محتوا مختلف: سیستم مدیریت محتوا یا CMS ها مانند وردپرس، جوملا، پرستاشاپ و غیره یکی از پرکاربردترین ابزارهای طراحی وب هستند که از بین این موارد وردپرس دارای محبوبیت و استقبال بالایی در بین کاربران است. امروزه تقریبا بیش از یک سوم وب سایت های جهان از طریق وردپرس طراحی می شوند. از مزیت های راه اندازی سایت از طریق وردپرس می توان به سرعت بالای به روزرسانی سایت و بارگذاری محتوا اشاره کرد. با استفاده از این ابزار کاربر می تواند همزمان بخش بازاریابی، تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ سایت خود را در زمان کمتری انجام دهد.
راه اندازی سایت از طریق برنامه نویسی: یکی دیگر از روش های ساخت سایت استفاده از برنامه نویسی اختصاصی و کدنویسی بخش های مختلف سایت است. این روش نیز مانند دو روش بالا مورد توجه صاحبان وب سایت های اینترنتی قرار گرفته که توسط برنامه نویسان تحت وب پیاده سازی و اجرا می گردد. این روش طراحی اختصاصی ظاهری و قسمت های تخصصی مد نظر مالک سایت را دارد، اما به دلیل کدنویسی و راه اندازی سایت از طریق سورس اختصاصی کمی زمانبر است. از طرفی دیگر ساخت سایت از طریق برنامه نویسی هزینه بیشتری نسبت به استفاده از سیستم مدیریت محتوا دارد. به همین جهت در حال حاضر استفاده از روش های طراحی سایت با CMS مرسوم بوده و مورد استقبال قرار می گیرد.
مراحل راه اندازی سایت
به منظور طراحی و راه اندازی سایت لازم است صاحب کسب و کار با پیش نیازهای طراحی سایت آشنایی داشته باشد. برای ساخت سایت از طریق زبان برنامه نویسی و یا استفاده از cms ها به چند مولفه اصلی نیاز است که در ادامه معرفی می شوند.
دامنه: دامنه همان آدرسی سایتی است که سایت کاربر بر روی آن قرار می گیرد. دامنه های مختلفی مانند .ir یا .com وجود دارد که کاربر می تواند بر اساس نوع فعالیت سایت آن را انتخاب نمایند.
هاست: شامل فضایی است که پایگاه داده سایت بر روی آن قرار می گیرد. تقریبا تمامی اطلاعات مربوط به صفحات، محتویات سایت و سایر بر روی هاست ذخیره می شود. یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب هاست امنیت، سرعت بالا و در دسترس پذیری همیشگی آن است.
سیستم مدیریت محتوا (CMS) : همانطور که در بخش های بالا توضیح داده شد استفاده از CMS ها در طراحی و راه اندازی سایت بسیار متداول است. انتخاب CMS مناسب و نصب آن قبل از طراحی سایت الزامی است.
انتخاب قالب سایت: اگر کاربر قصد دارد از CMS ها مانند وردپرس و یا جوملا استفاده کند بایستی یک قالب سایت مناسب را انتخاب کرده تا از طراحی استایل و سایت بی نیاز شود.
نحوه طراحی و راه اندازی سایت: پس از آشنایی با پیش نیازهای طراحی و راه اندازی سایت اکنون زمان آن رسیده است تا مراحل طراحی سایت آموزش داده شود. مراحل طراحی سایت شامل طی کردن چند گام است که در ادامه این بخش به صورت قدم به قدم ارائه شده است.
تعیین هدف: نخستین قدم برای طراحی و ساخت سایت تعیین هدف است. در این مرحله هدف از ایجاد سایت تعیین می شود. اگر صاحب سایت قصد دارد سفارش طراحی سایت را به شخص دیگری بسپارد طراح سایت بایستی نوع فعالیت سایت، هدف از تشکیل سایت، نحوه رقابت سایر در مقابل رقبا و سایر را تعیین کند.
خرید دامنه و هاست: پس از تعیین نوع هدف اکنون بایستی کاربر دامنه و هاست متناسب با نوع فعالیت خود را خریداری نمایند. برای خرید هاست صاحب کسب و کار باید میزان فضای ذخیره سازی را بر اساس نوع کاربری تعیین کرده و هاست مورد نظر را خریداری کرده و یا اجرا کند. سپس دامنه مورد نظر را برای سایت خریداری کند. انتخاب یک نام مناسب و تاثیر گذار برای سایت بسیار اهمیت دارد.
معماری اطلاعاتی: معماری اطلاعاتی به سازماندهی محتوا داخل سایت گفته می شود. برای ساخت یک تجربه کاری موثر بایستی صاحب کسب و کار، سایت خود را از نظر جنبه های تکنیکی، محتوایی، کاربرپسندی و روانشناسی بررسی کرده و یک طرح کامل را در نظر بگیرد. معماری اطلاعاتی به صرفه جویی در زمان و هزینه کمک زیادی می کند.
طراحی سایت: پس از انجام مراحل فوق اکنون زمان طراحی سایت است. در این مرحله صاحب سایت یا طراح سایت باید یک قالب از شمای اصلی سایت را طراحی نماید. این موارد شامل هدرها، فوترها، منوها، صفحات اصلی، رنگ ها، فونت ها و سایر المان های استایل دهی سایت می باشد. این در حالی است که اگر طراح سایت برای طراحی و راه اندازی سایت از سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده نمایند، مراحل طراحی سایت وردپرسی بسیار راحت تر از ساخت سایت با html است. زیرا در این حالت امکان اجرای آزمایشی سایت تا رسیدن به نتیجه نهایی مطلوب وجود دارد.
ساخت سایت: در این مرحله کاربر باید تمامی عناصر مشخص شده در مرحله طراحی سایت را طبق معماری اطلاعاتی بسازد. اگر کاربر برای ساخت سایت از وردپرس استفاده می کند، این کار به راحتی و در زمان کمتری انجام می شود، این در حالی است که طراحی و راه اندازی سایت با html و سایر زبان های برنامه نویسی بسیار زمانبر بوده و بایستی هر دو بخش فرانت اند و بک اند سایت را نیز کد نویسی کرد.
تست کردن سایت: پس از طراحی و ساخت سایت نوبت به ارزیابی و تست سایت می رسد. اینجا مدیر سایت یا طرح سایت باید تمامی صفحات سایت را بررسی کرده و از درستی تمامی لینک ها و محتوای سایت اطمینان پیدا کند. در این مرحله مهم است که کارآیی سایت هم بر روی تمامی مرورگرهای کامپیوتر همانند سایت گوگل و در صورت لزوم بر روی موبایل و سایر دستگاه ها بررسی نماید. در نهایت پس از تست صفحات سایت، توضیحات صفحات و متا را بررسی کرده تا عملکرد سایت در موتورهای جستجو نیز انجام شود.
راه اندازی سایت: راه اندازی سایت آخرین مرحله از طراحی و ساخت سایت است این مرحله کاربر نتیجه زحمات خود را می بیند، البته در ابتدا ممکن است مشکلات کوچکی وجود داشته باشد که کاربر مجبور به برطرف کردن آن است. طراحی و ساخت سایت یک فرآیند دائمی است که نیاز به تعمیر و مراقبت و بروزرسانی به موقع دارد.
آموزش طراحی سایت جدید
برای طراحی و ساخت سایت بایستی کاربر به چند زبان برنامه نویسی تسلط داشته تا بتواند دو بخش فرانت اند و بک اند سایت را طراحی کند. در ادامه این بخش زبان های مورد نیاز برای طراحی سایت معرفی می شود.
زبان برنامه نویسی html: این زبان برای طراحی بخش های مختلف و ساختمان سایت مورد استفاده قرار می گیرد. از زبان html می توان برای پیاده سازی عکس، متن، عدد، فرم های ثبت نام، فرم ورود در وب سایت استفاده کرد.
زبان برنامه نویسی :Css به کمک این زبان می توان عناصر قرار داشته در صفحات را استایل دهی کرد. برای مثال کاربر می توان رنگ، بک گراند، سایز فونت را اعمال کرده و موقعیت و نحوه نمایش عناصر داخل سایت را تغییر دهد.
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت: از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت به منظور پیاده سازی منطق و عملکرد در سمت فرانت اند وب سایت استفاده می شود. کاربر به کمک این زبان می تواند در بخش های مختلف سایت، عملکردهای مختلفی را تعیین کند. برای مثال وقتی در یک سایت فروشگاهی مشتری گزینه افزودن به سبد خرید را انتخاب می کند محصول مورد نظر به سبد مشتری اضافه می شود.
زبان برنامه نویسی سمت سرور: در طراحی و راه اندازی سایت علاوه بر فرات اند نیاز به ایجاد بک اند نیز وجود دارد. برای ساخت بک اند کاربر بایستی با یک زبان سمت سرور مثل php یا asp نیز آشنا باشد. متداول ترین زبان مورد استفاده در بک اند php است. این زبان از آن نظر اهمیت دارد که در سایت های مبتنی بر سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس و جوملا نیز از همین زبان برای ایجاد بک اند استفاده شده است.
طراحی گرافیکی: اگرچه کاربر می تواند طراحی گرافیکی سایت خود مانند رابط کاربری سایت و المان های بصری را به یک گرافیست واگذار کند، اما داشتن حداقل دانش در این زمینه ضروری به نظر می رسد. بهترین ابزارهای مورد استفاده برای طراحی گرافیکی فتوشاپ، ادوبی ایکس دی و ایلاستریتور می باشند.
اگرچه طراحی سایت با سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس بسیار اسان تر و سریع تر از استفاده از زبان ها برنامه نویسی است، اما بهتر است کاربر در صورت لزوم به استفاده از سایر روش های ساخت سایت آشنایی کاملی با زبان های برنامه نویسی مرتبط داشته باشد.
هزینه راه اندازی سایت
هزینه راه اندازی سایت به انتخاب هر کدام از روش های طراحی سایت، میزان توسعه سایت و حتی نوع هاست استفاده شده و دامنه مورد نظر تاثیر گذار است. اگر صاحب کسب و کار بخواهد یک سایت شخصی را با استفاده از وردپرس، خرید یک قالب آماده و افزونه های لازم راه اندازی کند چیزی در حدود 500 هزار تومان تا 1 میلیون تومان هزینه بر است که با توسعه سایت قطعا افزایش پیدا می کند.
این در حالی است که راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی به منظور فروش محصولات و دانلود فایل این هزینه کمی بالاتر است. مثلا راه اندازی سایت یک فروشگاه کوچک یا متوسط با استفاده از سایت ساز سالانه حدود 1 تا 2 میلیون تومان هزینه دارد که این رقم بر اساس فاکتورهای مختلف متفاوت است.
اگر کاربر قصد دارد تا از CMS های فروشگاهی استفاده کند، هزینه خرید قالب، شخصی سازی آن، هزینه توسعه دهنده، افزونه ها و سایر موارد بر اساس نوع فروشگاه چیزی حدود 2 تا 10 میلیون تومان در سال هزینه دارد. برای راه اندازی سایت در حجم بزرگتر چیزی مثل فروشگاه دیجی کالا که نیاز به داشتن سیستم مدیریت محتوا و تیم برنامه نویسی حرفه ای دارد، هزینه آن چیزی در حدود 100 میلیون تومان در سال است.
لازم به ذکر است که هزینه ها مطرح شده در بالا تنها برای طراحی و ساخت سایت است و برای رشد و توسعه سایت بایستی سایر هزینه ها مانند بازاریابی، تولید محتوا، استخدام کارمندان در نظر گرفته شود.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص راه اندازی سایت داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام. هزینه اش بر اساس روش های طراحی سایت، میزان توسعه سایت و حتی نوع هاست استفاده شده متفاوته